Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Gerincferdülés

Melyek a gerincferdülés tünetei?

szerző Dr. Moravcsik Bence Balázs | 2018.10.20.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A gerincoszlop testünk tartóoszlopa, melynek feladata a testtartás biztosítása és a nagyobb kiterjedésű mozgások koordinálása. Csigolyák alkotják, így ad erős és egyben mozgékony vázat a törzsünknek.


A gerincferdülés, azaz scoliosis, napjaink egyik leggyakoribb problémája, amely nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is érinti. Gerincferdülés alatt a gerinc oldalirányú elhajlását értjük, amely általában csigolyacsavarodással jár. Ennek következtében az érintett csigolyák mozgékonysága lényegesen lecsökken, olyannyira hogy a csigolyaoszlop aktív kiegyenesítése akár már nem is lehetséges. A csigolya elfordulásával a háti szakaszon úgynevezett bordapúp, az ágyéki szakaszon izompúp alakulhat ki.

A kezeletlen gerincferdülés idővel komoly panaszokat, akár mindennapos akadályokat okozhat a páciens életében. Gyermekkorban történő szűrővizsgálata és diagnosztizálása, valamint a helyes kezelés alkalmazása ezért kiemelten fontos.

Miről ismerhető fel a gerincferdülés?

A gerincferdülés legáltalánosabb tünete, hogy az egyik váll vagy csípő magasabban van, mint a másik. Ehhez társul a szemmel is jól látható rossz tartás, amelyet a páciens csak nehezen, vagy egyáltalán nem képes korrigálni.

Hanyagtartásról akkor beszélünk, amikor még nem alakult ki a gerincferdülés, azonban a rossz testtartás már kezd beidegződni. Ebből idővel kényszertartás alakulhat ki, amely – főleg gyermekeknél – maradandó is lehet. A hanyagtartás kezelésének elhanyagolása és fontosságának lekicsinyítése sajnos egyenes úton vezet a gerincferdüléshez, amely felnőttként komoly hát- és derékfájdalmakat okozhat.

Általában gyermekkori problémáról van szó, amely megfelelő tornával könnyen és gyorsan orvosolható – ezáltal pedig megelőzhető a gerincferdülés kialakulása.

Ilyenkor a csigolyákban még nincs semmilyen deformitás, a probléma elsősorban a hát, has, medence izomzat gyengeségével függ össze. Kialakulásának több oka lehet, például a hirtelen növés, az izomzat csökkent teherbírása, a helytelen ülés, de akár pszichés tényezők is szerepet játszhatnak benne.

Négy hanyagtartás típust különböztetünk meg:

  1. Lapos hát, amikor a háti gerinc domborulata és az ágyéki (derék) homorulata csökkent, ennek következtében a hát lapos.
  2. Kypholordotikus hát, amikor a háti domborulat és az ágyéki homorulat a normálisnál fokozottabb.
  3. Nyerges hátról akkor beszélünk, ha a háti domborulat foka normális, de az ágyéki homorulat fokozott.
  4. Domború hát esetében a háti domborulat ráterjed az ágyéki gerinc egy részére is.

Minden esetben kulcsfontosságú a probléma mielőbbi diagnosztizálása és kezelése. Idejében megkezdett terápiával sok fájdalom és mindennapi kellemetlenség elkerülhető!

Forduljon bizalommal tapasztalt szakorvosainkhoz és terapeutáinkhoz, örömmel állunk rendelkezésére!