Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Mia különbség a fizioterápia és a fizikoterápia között

Mi a különbség a Fizioterápia és a Fizikoterápia között?

szerző Nagy Gabriella | 2019.07.04.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Fizioterápia vagy fizikoterápia?

A fizioterápia egy gyűjtőfogalom, amely a természetes energiákra épülő kezeléseket foglalja magába. Ide sorolunk minden olyan módszert, ami a nap, a víz, a levegő, a klíma erejét és a mozgás hatásmechanizmusát használja fel.

Fizikoterápia lehet:

Ezek a terápiás módszerek is beletartoznak a fizioterápiás kezelésekbe, azonban ezen belül egy kisebb kört alkotnak.

Fizioterápia lehet:

A fizikoterápia ezen belül egy szűkebb fogalom. Ez esetben valamilyen konkrét, mesterséges energiát használunk fel a gyógyításra.

Melyiket ajánlják a szakorvosok?

A szakorvosok gyakran javasolnak komplex fizioterápiás kezelést a mozgásszervi megbetegedések kezelésére és gyógyítására. Ilyenkor az egyes módszereket kombinálva, a páciens személyére szabottan érik el a megfelelő hatást a gyógyuláshoz. Mindezt úgy, hogy az egyes kezelések egymás hatását erősítsék. Például: gyógytornát gyógymasszázzsal és ultrahang kezeléssel kiegészítve.

Szükséges-e szakorvosi vizsgálat a terápia megkezdése előtt?

Ez gyakran felmerülő kérdés, melyre a válasz egyszerű: mindenkinél a panaszt okozó probléma jellegétől függ.

Amennyiben nagy fájdalommal, mozgásbeszűküléssel járó panasza van, mindenképpen forduljon ortopéd– vagy reumatológus szakorvoshoz, aki a pontos diagnózis felállítása után a megfelelő gyógyszeres és/vagy fizioterápiás kezelést, esetleg ezek kombinációját ajánlja.

Abban az esetben viszont, ha a panaszai nem akadályozzák a mindennapokban, hanem csak kis mértékű zavaró tényezőt jelentenek (pl. ülőmunkát végez, és gyakran tapasztal deréktáji merevséget, kisebb fájdalmat), nyugodtam felkeresheti egyből a gyógytornász-fizioterapeutát, aki az állapotfelmérés alapján egyéni kezelési tervet állít össze. Ebben pedig szerepelhetnek fizikoterápiás kezelések, valamint gyógytorna és egyéb terápiás lehetőségek.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!