Neuropszichológia

A neuropszichológiai tevékenység során, célunk a sérült funkciók helyreállítása, kompenzációs stratégiák kidolgozása, pszichés és érzelmi problémák megoldása. A Budai Mozgásszervi Magánrendelőben magas színvonalon biztosítjuk a következő neuropszichológiai szolgáltatásokat:

  • agysérülés (baleset, stroke, mérgezéses eredetű agyi károsodás stb.) utáni mentális állapotfelmérés (pl. emlékezet, figyelem, észlelés, gondolkodás stb.)
  • a sérült funkciók lehetőség szerinti helyreállítása, kompenzációs stratégia kidolgozása
  • tanácsadás a hozzátartozóknak
  • a sérülésből eredő pszichés, érzelmi problémák kezelése

BMM: ortopédia

BMM: gyógytorna

Neuropszichológusunk:

Pollák Ildikó
szakpszichológus

 

 

 

 

 

 

 

Memória- és tanulási zavarok: Az agysérülések után igen gyakran károsodik a tanulás és az emlékezet. Ennek sok formája létezik: rövid-, illetve hosszúidejű, verbális, vizuális stb. Az emlékezeti probléma pontos feltérképezése után célzott gyakorlatokkal, illetve stratégiák tanításával igyekezzük a problémát kezelni, igény szerint mind egyéni-, mind csoportos formában.

Figyelmi zavarok és neglect: Szintén igen gyakran sérül. Fontos az ezzel való foglalkozás, mert minden tevékenység és tanulás alapja. Egyéni- és csoportos kezelése lehetséges. A neglect az egyik oldal – főképp a bal – figyelmen kívül hagyását jelenti. Terápiája a különböző stimulációs eljárások és a tudatosítás elősegítése, ami fejleszthető egyéni- és csoportos terápiában is.


Beszédzavar (afázia), olvasás-, írás problémák:
Nem csak a súlyos beszédzavar, de az enyhébb szótalálási probléma, a fokozott beszédkésztetés, valamint a követhetetlen gondolatláncok is okozhatnak kommunikációs problémákat. Az olvasási-, írási problémáknak is több oka lehet (pl. látási zavar, afázia, figyelmi probléma stb.), de izoláltan is sérülhetnek. A pontos diagnosztika után a logopédus kollégával együttműködve dolgozzuk ki a megfelelő egyéni terápiákat.

Viselkedési zavarok: Gátlástalanodás, kritikátlanság, a szociális normák betartásának problémái, kontrollzavar, előrelátási-, tervezési képtelenség, a problémák észlelésének, belátásának zavara, a kitartás, céltudatosság sérülése többnyire a homloklebeny károsodásához köthető. Az egyéni terápiában a különböző feladatok, problémák megoldása során fejleszthetők, a csoportterápia folyamán pedig főként a kapcsolatteremtési- és tartási nehézségek kezelhetők.

Érzelmi problémák: Az agresszió, a dühkitörések, valamint a visszahúzódás vagy a depresszív, szorongásos megnyilvánulások jelentkezhetnek az agyi sérülés elsődleges tüneteként (mint pl. a gyakori sírási-, vagy nevetési kényszer), de előtérbe kerülhetnek a gyógyulás későbbi stádiumában is (akár egy- vagy több évvel a sérülés után). Ekkor már a maradványtünetekkel való együttélés, a veszteség feldolgozása, az egészséges önbecsülés, valamint az elszigetelődés feloldása, az emberi kapcsolatok kialakítása és ápolása lehet a terápia célja. Nemcsak egyéni terápiában, hanem szakértő kollégák bevonásával traumafeldolgozó pszichodráma csoportban is hatékonynak bizonyult a különböző pszichés, érzelmi problémák kezelése.

A kezelés team-munkában, neurológus orvoskollégával, gyógytornásszal, logopédussal, valamint szomatopedagógus fejlesztővel szoros együttműködésben zajlik.

agysérülés, rehabilitáció, agyvérzés(stroke), tanulási problémák, memóriazavar, figyelem, gondolkodás,beszédzavar, neglect, agresszió, viselkedés problémák, kommunikáció, kapcsolatteremtés, írás, olvasás, csoportterápia, trauma feldolgozás, önellátás, depresszió, látótérkiesés, személyiségváltozás, meglassultság.

 

Bejelentkezés telefonon minden nap 8-20 óráig 06/70/425-85-90 telefonszámon!

Online 0-24 !

 

 
Joomla SEO powered by JoomSEF