A nyaki fájdalom gyakori panasz, melynek hátterében számos ok húzódhat meg. A nyaki porckorongsérvről valamint sajátosságairól magánrendelőnk gyógytornásza, Ocskay Annamária ír cikkében.

  Mi is az a porckorongsérv?

  A gerincünk csigolyákból épül fel, köztük találhatóak a porckorongok, amik mint lengéscsillapítók helyezkednek el.Maga a porckorong, egy ellipszis alakú zselés-kocsonyás anyag, ami rostporcos gyűrűkkel van körülvéve. A csigolya hátsó felében található a gerincvelő csatorna, ahol futnak az érző-mozgató idegek. Ezek meghatározott csigolyáknak megfelelően lépnek ki a csatornából.

  A gerincet körbeveszik a stabilizáló-tartó izmok, amik ha elgyengülnek, már nem látják el a funkciójukat. Ilyenkor a csigolyákra ható nyomás nő, mivel az izmok kevésbé tudják tehermentesíteni, ezért a porckorong is degenerálódásnak indulhat. Ekkor a külső védő gyűrűk felrostozódnak, és átszakadhat a faluk. Így a belső kocsonyás anyag előretolhatja a megmaradt gyűrűket, ezt hívjuk előboltosulásnak.Amikor az összes védőfal átszakad, és a belül lévő nedves anyag kifolyik, az a porckorongsérv. Az előboltosulás és a sérv is egy térszűkítő folyamat, a fent említett gerincvelő csatorna felé mozdul ilyenkor a porckorong. Attól függően, hogy milyen méretű a sérv, vagy boltosulás és milyen tág csatornával rendelkezünk, úgy nyomódhatnak az innen kilépő ideggyökök, ami kisugárzó panaszt okozhat.

  Mi a nyaki porckorongsérv sajátossága?

  Tipikusan a stresszes, ülő munkával függ össze a legtöbb nyaki panasz, így a nyaki porckorongsérv is. Napjainkban a legtöbb ember inaktivitással járó munkát végez, ami nem kedvez alapvetően a testtartásnak. Így a fent említett tartó izmok is könnyebben elgyengülhetnek. Ilyenkor a helyzetből adódóan túlterhelődnek a nyaki porckorongok, a körülöttük lévő izmok védekezően megfeszülnek, de mivel nem elég erősek, nem tehermentesítenek a megfelelő helyen. Így alakulhat ki leggyakrabban a nyaki porckorong sérv. A túlzott izomfeszesség hatására pedig romlik a nyakizmok vérellátása, ami ezen felül fejfájáshoz is vezethet.

  A pontos diagnózis felállításához MRI vizsgálat javasolt. A porckorongsérv konzervatív kezelését reumatológus és neurológus végzi, míg műtétet idegsebészek végeznek.

  Ha kisugárzó panasza van, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni! Megelőzés céljából pedig ajánlott gyógytornásszal konzultálni.

Amit érdemes tudni a nyaki porckorongsérvről

Amit érdemes tudni a nyaki porckorongsérvről

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák