Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Artritisz vagy bursitis

Artritisz vagy bursitis? Csípőízületi porckopás vagy nyáktömlő gyulladás?

szerző Dr. Molnár Szabolcs | 2018.10.20.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A csípő környéki fájdalom a köztudatban úgy él, mint az idősek kopásos betegsége, azonban számos esetben érinti a fiatalabb korosztályt is, akik a panaszok észlelésekor elsőként az interneten keresnek megoldást. Az öndiagnózis azonban nem mindig célravezetőa probléma ugyanis ennél összetettebb is lehet. Dr. Molnár Szabolcs PhD. ortopéd-traumatológus főorvos avat be minket a részletekbe.


Artritisz – csípőízületi porckopás

Csípőtáji fájdalom esetén elsőként mindenki a csípőízületi porckopásra gondol. Ez valóban nagyon gyakori kórkép, azonban a tisztázásához mindenképpen szükséges ortopéd szakorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel is. A csípőízületi kopás, azaz coxarthrosis fő jellemzője, hogy fokozatosan alakul ki, és az idő előrehaladásával egyre romlik. Elsőként csak reggelente, felkelés után érezhetőek az ízületi merevséggel, mozgásbeszűküléssel és fájdalommal járó panaszok. Kezelés nélkül a végstádiumban akár teljes járásképtelenség is bekövetkezhet.

A degeneratív (azaz kopásos) folyamat a kezdeti szakaszában még jól kezelhető porcerősítő készítményekkel és megelőző, izomerősítő gyógytornával. A későbbiekben szóba jöhet a hyaluronsavas injekció, illetve a Lipogems (ún. „őssejt”) terápia is. Ezekkel a konzervatív kezelésekkel sokáig lelassítható a kopási folyamat a csípőben, azonban gyakran elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás. A csípőprotézis beültetés tartós panaszmentességet biztosít, természetesen a megfelelő rehabilitáció alkalmazása esetén. A mozgásterápiának a műtét előtt és után is elengedhetetlen szerepe van.

A csípőprotézis műtétről részletes információkat ide kattintva talál.

A főorvos úr a felvételen elmondja azt is, hogy ahogy minden más betegségnél, úgy az alagút-szindróma esetében is hármas egység szükséges a diagnózis felállításához. Egyrészt a páciens szubjektív panaszaiból, másrészt az objektív tünetekből, harmadrészt pedig a különböző képalkotó vizsgálatokból áll össze a pontos diagnózis. Az alagút-szindróma esetében a képalkotó vizsgálat az úgynevezett elektroneurográfia.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Bursitis – nyáktömlő gyulladás

A csípőízületi porckopáson kívül több más lehetőség van, ami csípőtáji fájdalmat okozhat. Ilyen például a porckorongsérv, és más gerincbetegségek kisugárzása a csípő felé, vagy a combcsontfej ún. elhalása, illetve a fennt említett nyáktömlő gyulladás, azaz bursitis. Az említett betegségekhez képest a bursitis sokkal jóindulatúbb mozgásszervi probléma, azonban a tünetek megjelenések csak kevesen gondolnak rá. Kezeléséhez azonban kulcsfontosságú a bursitis időben történő felismerése!

A nyáktömlő gyulladást általában a csípő megerőltetése okozza, és hirtelen fellépő fájdalommal, valamint duzzanattal jár. Nem kíséri azonban láz vagy gyengeség, ezért a laikusok ritkán gondolnak gyulladásra. Ortopéd szakorvos azonban könnyen megállapíthatja a helyes diagnózist. A nyáktömlő gyulladás kezelése meglehetősen eltér a csípőízületi porckopás kezelésétől, ezért mindenképpen érdemes öndiagnózis helyett szakorvosi segítséget kérni.

A nyáktömlők, azaz bursák az ízületek kipárnázására, az izmok-ínak mozgásának megkönnyítésére szolgáló, folyadékkal teli üregek. Gyulladásuk esetén az adott testrész nyugalomba helyezése, pihentetése alapvetően szükséges. Emellett nonszteroid fájdalomcsillapító krémek helyi alkalmazása, speciális, kímélő-átmozgató gyógytorna, esetleg krioterápia jön szóba. Ritkán, makacsul fennálló panaszok esetén szükség lehet a folyadékgyülem leszívására, vagy helyi hatású, gyulladáscsökkentő szteroidos injekciós kúrára. Műtéti megoldása csak extrém esetben merül fel.

A megfelelő diagnózis tehát kulcsfontosságú a kezelés sikerességéhez. Panaszok esetén mindenki forduljon ortopéd szakorvoshoz, hiszen tapasztalatunkkal és tudásunkkal mi mindig gyógyulást szolgáljuk!

Amennyiben mozgásszervi panaszai vannak, jelentkezzen be már most a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőbe, ahol a legmodernebb kezelési lehetőségekkel és felkészült szakorvosokkal várjuk!
Hívja a 06 1 44 33 433-as telefonszámot!