Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu

Derékfájdalom

A derékfájdalom ront a legtöbbet az életminőségen?

szerző Dr. Mihola Dóra | 2021.11.16.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A derékfájdalom és a gerincet érintő panaszok nem csak az idősebb korosztályt érintik, hiszen az ülőmunkától, a helytelen testtartástól, vagy akár a reumatológiai vizsgálatok hiánya miatt egyre több fiatal is derékfájdalommal küzd. A világ lakosságának egészségügyi állapotát bemutató tanulmányok szerint a derékfájdalom ront a legtöbbet az életminőségünkön.


Mitől alakulhat ki derékfájdalom?

A reumatológus szakorvosok és a képzett gyógytornászok egyetértenek abban, hogy a pontos diagnózis felállítása elengedhetetlen, hiszen a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők csak rövid ideig enyhítenek a panaszokon, a derékfájdalmat kiváltó okokat azonban nem szüntetik meg. Megfelelő kezelés nélkül pedig hosszabb távú, komoly panaszok is kialakulhatnak. A tanulmányok szerint az életminőséget befolyásoló gerincpanaszok oka összetett, gyakran különféle elváltozások, például gerincmeszesedés, kisízületi kopás, porckorong-kopás, sérv, izomerőegyensúly-bomlás együttes jelenléte is lehet.

A mozgásszervi panaszok között a legelterjedtebb a derékfájdalom, amelyet élete során minden ember megtapasztal. Ennek oka lehet a rossz testtartás, túlsúly, az alsó végtagok helytelenül rögzült terhelése, lúdtalp, X-, vagy O-láb, illetve a mozgásszegény életmód. Az ülőmunka is nagy mértékben növeli a gerincet érintő fájdalmak kialakulásának kockázatát, mivel a gerincet tartó izmok gyengülésével nem képesek megfelelő stabilitást biztosítani. Sportolók esetében a rosszul rögzült mozgásminták, illetve a túlzott igénybevétel során alakulhatnak ki panaszok. A nagy fizikai megterheléssel járó munkát végzők is nagyobb kockázattal állnak szemben.

Mivel a derékfájdalom sok alaphelyzetből következhet, szükséges teljes mértékben, komplexen vizsgálni minden esetet. A reumatológus szakorvos legelőször azt vizsgálja, van-e a panaszok mögött speciális kezelést igénylő betegség. Ilyen eset lehet fertőzés, tumor, vagy akár immun-eredetű gyulladás. Ezekben az esetekben közös lehet, hogy a derékfájdalom gyakran nyugalmi állapotban, terhelés nélkül is jelentkezik.

Derékfájdalom: mit mond a reumatológus szakorvos?

A krónikus gerinc- vagy derékfájdalmak hátterében túlnyomó többségében nem specifikus kórképek, hanem a gerinc degeneratív elváltozásai állnak, amik az életkor előrehaladtával természetes módon megjelennek. Ilyen a porckorongkopás, a csigolyák elmeszesedése, a kötőszövetek, tehát az izmok, a szalagok rugalmatlansága vagy épp feszülése. Sok páciens képalkotó vizsgálatot sürget, a szakmai ajánlások szerint azonban ezekben az esetekben ez nem feltétlenül szükséges, vagy legalábbis halasztható. Heves panaszok esetén szükség lehet rövid ideig fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító gyógyszerek használatára, de hosszú távon sokkal fontosabb, hogy törekedjünk a megfelelő testtartás visszaállításával a gerinc alkotóelemeinek optimális terhelését elérni

– fogalmazott Dr. Mihola Dóra, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológus szakorvosa.

Már fiatalabb életkorban, enyhébb eltérések esetében sem ritka a tartósan fennálló gerincpanasz. A pandémiás időszakban sokan kényszerültek otthonról dolgozni, ahol a nem megfelelően kialakított munkaállomások miatt derékfájdalom alakult ki. Ennek következtében az orvosi rendelésre jelentkezők száma is megnőtt.

Gyógytorna a derékfájdalomra

A gyógytorna jelentőségét a gerincfájdalom kezelésben legtöbbször alábecsülik, mivel jótékony hatásait hosszabb távon fejti ki. A hosszú évek alatt berögzült rossz szokásokat, helytelen mozgásmintákat sokáig tarthat levetkőzni. A derékfájdalom gyógytornával, gyógymasszázzsal, fizikoterápiás eszközökkel végzett kezelésekkel a legtöbb esetben jelentősen javítható, akár teljesen megszüntethető.

A célirányos mozgásterápiát a gyógytornász állítja össze személyre szabottan, amit a páciens elsajátít, majd rendszeresen végez otthonában is. Emellett az ortopédiai eltérések korrekciójára is szükség lehet, ebben segíthet egyéni talpbetét, ortopéd cipő is.

Azonban ha a fájdalom nem múlik, kialakulhat alvászavar, szorongás, depresszió, ami elszigetelődést okozhat. A kezelésben pszichológus, pszichiáter bevonására is szükség van.

Több, világszinten elismert technika létezik a gerincet érintő fájdalmak csillapítására. A panaszoktól és az egyéntől is függ, hogy a gyógytorna program mellett, milyen egyéb technikák alkalmazását végezzük. Lehetnek ezek fizikoterápiás eljárások, például ultrahang, lézer, vagy különböző lágyrész kezelési technikák, manuálterápia, esetleg kiegészítő kezelések: kinesiotape, köpöly, masszázspisztoly vagy az egyik legismertebb terápiás eljárás, a McKenzie-féle Mechanikai Diagnózis és Terápia módszere.

– mondta Szabó Loránd gyógytornász-fizioterapeuta.

A gyógytornász szerint fontos, hogy a panaszoktól függetlenül nagy hangsúlyt fektessünk a helyes testtartás elsajátítására és a gerinc körüli izmok szakszerű erősítésére, hiszen így későbbi panaszoktól is megkímélhetjük magunkat, akár a porckorongsérv kialakulását is megelőzhetnénk.

Amikor a páciens derékfájdalommal küzd és gyógytornász segítségével szeretne megszabadulni a különféle panaszoktól, előbb egy gyógytornász által végzett funkcionális vizsgálaton szükséges részt vennie, hogy minél komplexebb kép jöjjön létre az adott problémáról. Ezután személyre szabott gyakorlatsor megtanulása következik, ami minden esetben illeszkedik a páciens adott erőnlétéhez, fizikumához, céljaihoz.

A gyógytorna segít a fájdalomcsillapításban, az állóképesség növelésében, a testsúly normalizálásában, az egyensúly- és koordináció javításában, vagy akár sportolók verseny felkészítésében is.

Nagyon fontos a páciensek edukációja, hiszen nem tudunk velük a nap 24 órájában ott lenni. Ismerniük kell az adott sérülésük, problémájuk hátterét, hogy megértsék, átlássák az ok-okozati összefüggéseket, hogy mit miért is kérünk tőlük a rehabilitációjuk során. Így nemcsak a közös munka válik gördülékenyebbé, hanem a gyógyulás ideje is lecsökkenhet.

– tette hozzá a gyógytornász.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

Önt is érinti a derékfájdalom? Azonnali segítségre van szüksége?
Felmérné fizikai állapotát?

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!