A mozgásszegény életmód a civilizált társadalom velejárója. Egyre kevesebb fizikai aktivitással jár a mindennapi élet, a munka és a szórakozás. Azonban a fizikai inaktivitás negatívan hat szervezetünkre, hosszútávon kellemetlen mozgásszervi panaszokhoz, tartáshibákhoz, csökkent teljesítőképességhez, elhízáshoz, vérnyomás- és alvászavarokhoz, csontritkuláshoz, érelmeszesedéshez vezethet.

  Magánrendelőnk vezető gyógytornásza, Végh Nikola fizioterapeuta Femcafé.hu weboldallal közösen üzemelő Mozgásszervíz Blogon

  Miért érdemes mozognunk?

  A rendszeres testmozgás számtalan haszonnal jár. Pozitívan befolyásolja szívünk működését, ereink rugalmasságát, tüdőkapacitásunkat, anyagcserénket, immunrendszerünket, ezzel ellenálló képességünket. Javítja a hangulatunkat, frissítően hat agyműködésünkre, szépíti a bőrünket, erősíti csontjainkat és rendezi testünk összetételének arányait.

  A testmozgás hatásai a különböző szervrendszerekre

  Keringés

  Szívünk munkája hatékonyabbá válik. A szívizomzat megerősödik, így szívünk több vért képes átpumpálni egyetlen szívciklus alatt önmagán. Az érfalak rugalmasabbá, ellenállóbbá válnak.

  Légzés

  A légzőizmok megerősödnek, a vitálkapacitás nő, a légzéstechnika javul. A légzés hatékonyabbá, gazdaságosabbá válik.


  Anyagcsere

  Az izomtömeg növekedése miatt az alapanyagcsere fokozódik, sportolás közben pedig az energiafelhasználás akár 10-szeresére is emelkedhet.

  Immunrendszer

  Rendszeres közepes intenzitású terhelés hatására szervezetünk ellenállóbbá válik. Az aktivitás fokozódásával az immunsejtek gyorsabban és hatékonyabban lépnek fel a kórokozókkal szemben. Szervezetünk effektívebben küzdi le a fertőzéseket, és eredményesebb azok kialakulásának megelőzésében.

  Csontok, izmok, ízületek

  A csontgerendák a terhelés irányának megfelelően megerősödnek, csontjaink ezáltal fizikai behatásokkal szemben ellenállóbbá válnak. Izomtömegünk, izomerőnk és izmaink állóképessége fokozódik. Ízületeink a testmozgás hatására „beolajozódnak”, flexibilisek maradnak.

  Testösszetétel

  Testünk összetétele optimalizálódik, a test zsírtartalma csökken, izomtömege gyarapodik.

  Mentális egészség

  A rendszeres mozgás fokozza a boldogsághormonok termelődését, javítja hangulatunkat, csökkenti a stresszt. Segít a nyugodt alvásban, a tanulásban, a hatékony gondolkodásban. Növeli önbizalmunkat és serkenti memóriánkat.

  Ahhoz, hogy a mozgásszegény életmód káros következményeit megelőzzük, és életünk szerves részévé válhasson a testmozgás, a rendszeres sportolást érdemes már gyermekkorban elkezdeni. Ha erre nem volt lehetőségünk, a fokozatosság elvét kell szem előtt tartanunk! Itt elolvashatja, miként vágjon bele a rendszeres testmozgásba: Hogyan kezdjek újra sportolni? Amennyiben bizonytalan lenne, hogy milyen sportot válasszon, olvassa el szakorvosunk tanácsait: Sportválasztási segítség szakértőtől.

  Mozgásszervi panaszok esetén keressen fel ortopéd-traumatológus szakorvost; mozgással, sporttal kapcsolatos kérdés esetén kérje bizalommal gyógytornászunk segítségét!

​Ezért fontos a rendszeres testmozgás!

​Ezért fontos a rendszeres testmozgás!

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák