Előbb, vagy később minden nő fejében megfogalmazódik a vágy, hogy kisbabát szeretne. A gyermekvállalás az ember életének egyik legnagyobb jelentőségű, legtöbb változást eredményező, életre szóló elhatározása. Egymás között kimondhatjuk: eddig megszokott, nyugodt kis világunk a feje tetejére áll.

  Nagyon fontos amennyire csak lehet, felkészülten belevágni ebbe a kalandba. Mai rohanó világunkban rendkívül nehéz kiegyensúlyozottan élni, egészségesen táplálkozni és rendszeresen sportolni. Mégis figyelnünk kell magunkra az elkövetkezendő időszakban leendő gyermekünk és önmagunk érdekében! Már hónapokkal a fogantatás előtt érdemes változtatni egy-két dolgon, hogy a megtermékenyülés esélyét növeljük, és a terhesség alatti komplikációkat kivédjük.

  Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy testünk és lelkünk felkészülhessen az új kis élet befogadására.

  Életmód

  Az egészséges életmód alappillérei: az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és a lelki egyensúly. Ha ezeknek eleget teszünk, növeljük a megtermékenyülés esélyét, és megóvjuk magunkat az aggodalmak nagy részétől.

  A táplálkozást illetően elengedhetetlen a minőségileg és mennyiségileg megfelelő ételek fogyasztása, előnyben részesítve a nem feldolgozott élelmiszereket; kellő mennyiségű folyadék, lehetőleg víz bevitele; mértéktartó, ámde megfelelő mennyiségű kalóriát, vitamint és ásványi anyagot tartalmazó étkezések. Magzatunk egészsége érdekében pedig kötelező a káros szenvedélyek, mint a dohányzás és a túlzott alkohol fogyasztás kerülése.

  Mozgás

  A fogantatás előtt érdemes felkészíteni testünket a várandósság édes terhére. A növekvő magzat fizikai terhe nagy kihívást jelent az anyai szervezet számára. Fordítsunk figyelmet testsúlyunkra, erőnlétünkre, fittségünkre, a testtartásért felelős izmaink megfelelő állapotára. Ha mozgásszervi problémával küzdünk, még a fogantatás előtt vizsgáltassuk ki magunkat ortopéd-traumatológus szakorvossal.

  Nemcsak a fogantatás előtti időszakban, a várandósság során és a szülés utáni is elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Ebben kérjük gyógytornászunk segítségét!

  Gondolataink

  Teljesen természetes, hogy a gyermekvállalás gondolata aggodalmakkal társul. Sok nő aggódik, egészséges gyermeke születik-e, jó anya lesz-e, számíthat-e segítségre a családjától, meg tud-e majd birkózni az anyasággal járó feladatokkal, a szülői felelősséggel. Az emberben akaratlanul felmerül a gondolat, hogy elveszíti szabadságát, egy időre fel kell adnia karrierjét, és rá lesz utalva párjára az elkövetkezendő időszakban.

  Rengeteget segít, ha beszélünk kételyeinkről. A kétségek megfogalmazása, már önmagában segíti a lelki felkészülést, félelmeink nagy része pedig szertefoszlik, amint bizonyosak leszünk benne, kisbabát várunk.

  Gondoljuk át, ebben a pillanatban lelkiismeretesen kimondhatjuk, hogy jelenlegi életmódunk megfelelő-e, vagy van valami, amin esetlegesen alakítani érdemes. Adjunk időt magunknak, pihenjünk eleget, ne erőltessünk magunkra semmit, és hallgassunk ösztöneinkre! Ne feledjük, ami jó a kismamának, az a babának is jó!

  Tartsatok velünk, kövessétek facebook oldalunkat, ha tippekkel, tanácsokkal szeretnétek gazdagodni a várandósságra felkészítő, terhesség alatti és a szülés utáni mozgással kapcsolatos témaköröket illetően:https://www.facebook.com/mozgasvarandosan/

  Mindenkinek jó felkészülést és örömteli babavárást kívánok!

  A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő gyógytornászát, Simányi-Végh Nikola tanácsait olvashattátok.

Felkészülés a babavárásra

Felkészülés a babavárásra

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák