Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Guillain-Barre szindróma

A Guillain-Barre szindrómáról – neurológus válaszol

szerző Dr. Vághy Beatrix | 2018.10.29.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Dr. Vághy Beatrix neurológus főorvos és a komplementer medicina szakfelügyelő főorvosa egy ritka, ám annál veszélyesebb neurológiai kórképre, a Guillain-Barre szindrómára hívja fel a figyelmet legújabb bejegyzésünkben.


Mit érdemes tudni a Guillain-Barre szindrómáról?

Általában valamilyen gyomor- vagy felső légúti vírusos fertőzés után pár héttel alakul ki ez a ritka, ugyanakkor komoly tünetekkel járó neurológiai betegség. A Guillain-Barre szindróma az idegeket támadja, típusosan az alsó- esetleg a felső végtagokból kiinduló zsibbadás-érzéssel kezdődik. A zsibbadás a lábfejből vagy a tenyérből felfelé, azaz a törzs felé sugárzik, oka az idegek gyulladásos megbetegedése.

Az ideggyulladás általában akutan zajlik, és nagyon gyorsan romlik. Az egyre növekvő területet érintő zsibbadás mellett izomgyengeség, fáradékonyság, járászavar vagy akár légzésnehezítettség is felléphet. Ilyen extrém esetben a beteg azonnal intenzív osztályra kerül, ahol megfelelően tudják biztosítani a tüdő működését.

Mi a teendő, ha felfelé sugárzó zsibbadást és végtaggyengeséget tapasztal?

Forduljon azonnal neurológus szakorvoshoz, a mielőbbi kivizsgálás és a kezelés megkezdése érdekében! A vizsgálat során ki kell deríteni, hogy pontosan milyen idegeket érint a gyulladás. Ezek lehetnek motoros, érző, vagy vegetatív idegek. Agyvízvétel segítségével állítják fel a diagnózist, melyhez gyakran elektroneurográfiás (ENG) idegvezetési vizsgálatot is végeznek. A helyes diagnózis után jön a kezelés. Ez esetenként nagyon eltérő lehet, hiszen függ az idegek károsodásától, a gyulladás mértékétől, az érintett területtől, a beteg általános fizikai állapotától, stb. Általában a tüneti kezelés mellett immunterápia, esetleg plazmacsere jön szóba. A végtagok izmainak és idegeinek rehabilitációjában a fizikoterápia és a gyógytorna is kulcsszerepet játszik – a gyulladás mérséklődése után érdemes mielőbb belekezdeni.

A Guillain-Barre-szindróma legtöbb esetben jól gyógyítható, az akut betegség általában 2 - 6 hét alatt visszafordítható. Sőt, megfelelő terápiával az érintett végtagok normál működése is visszaáll. Nagyon ritkán azonban előfordul, hogy a probléma krónikussá válik, ilyenkor sajnos évekig is eltarthat a kezelési folyamat, és az idegek is jobban károsodhatnak.

Ennek elkerülése céljából érdemes az első panaszok észlelése után mielőbb neurológus szakorvost felkeresni. Szerencsére a Guillain-Barre-szindróma ritka kórkép, évente 100.000 lakos közül 1 - 2 új beteget regisztrálnak. Ugyanakkor a késő nyári időszak a vírusos fertőzések szezonja is, így nem árt vigyázni és érdemes odafigyelni magunkra!