Az egészséges gerinc szemből nézve egyenes, oldalról nézve a háton hátrafelé egy konvex görbületet (kyphosis), a nyaki és ágyéki szakaszon pedig egy előre konvex görbületet (lordosis) alkot. A gerincferdülés, szaknyelven scoliosis, a gerinc kóros oldalirányú elhajlását jelenti. Magánrendelőnk gyógytornásza, Volter Imola avat be minden érdeklődőt, mit lehet tenni a már kialakult kórkép ellen?

  Mit érdemes tudni a gerincferdülésről?

  A gerincferdülés jellemzően 10 éves kortól alakul ki, és jellemzően lányoknál kétszer gyakrabban fordul elő. Gyakorisága: 3-5/1000 fő.

  A ferdülés megjelenhet nyaki, nyaki-háti, háti, háti-ágyéki, ágyéki és keresztcsonti szakaszon is. Általában nem egy síkban jelenik meg, megkülönböztetünk fő és kompenzatórikus görbületeket. A nagyobb görbületet nevezzük fő görbületnek, a kisebbet pedig kompenzatorikusnak.

  A scoliosis egy progrediáló elváltozás, ami azt jelenti, hogy az idő előrehaladtával a görbület fokozódik, ezért nagyon fontos a korai felismerés a terápia mielőbbi megkezdése!

  Miről ismerhetem fel, hogy gerincferdülésem van?

  - Előrehajlásban a gerinc oldal irányban kitér egy, vagy több gerincszakaszon.
  - Az oldalirányú kitérés oldalán úgynevezett bordapúp, az ellenoldalon pedig bordavölgy figyelhető meg.
  - Az egyik oldali váll vagy csípő magasabban van.
  - Hát- vagy derékfájdalommal járhat.
  - A fej nem a test tengelyében helyezkedik el.
  - Csökkent fizikai aktivitás és terhelhetőség jelentkezik.

  Mik lehetnek a gerincferdülés következményei?

  A scoliosis leggyakoribb következménye az ízületi kopás, azaz az arthrosis, ami jellemzően a csigolyák között alakul ki, emellett azonban gyakori a térd és/vagy csípőkopás is. Súlyosabb és előrehaladott esetben okozhat légzési problémákat, melyek pedig szívelégtelenséghez is vezethetnek.

  Mit tehetek a javulás érdekében?

  Az egyetlen bizonyítottan hatékony terápia az ún. háromdimenziós korrekciós feszítéseket alkalmazó Schroth-terápia. A gerincferdüléssel küzdő páciens esetében hosszú távú terápia lép életbe. A Schroth terápia alapelve szerint a gyakorlatokat napi rendszerességgel végzi a beteg önállóan, saját otthonában, hetente egy alkalommal pedig gyógytornász vezetésével. A gyógytornásszal végzett gyakorlás célja a korrigáció elsajátítása és berögzítése, valamint a páciens folyamatos motiválása.

  A scoliosis terápia minden esetben egyéni kezelésként végzendő, és alkalmanként 60 percet vesz igénybe. Egy alkalommal különféle testhelyzetekben alkalmazzuk a megtanult feszítéseket és a testhelyzetek közti pihenő időben nyújtó gyakorlatokat végzünk. A scoliosis rehabilitációs program addig tart, amíg a páciens megtanulja a gyakorlatokat önállóan végezni (4-5 hét), ezt követően pedig csak kontroll tornára jön vissza a gyógytornászhoz egy-két-három havonta.

Gyógytornász válaszol: Mit tehetek a gerincferdülés ellen?

Gyógytornász válaszol: Mit tehetek a gerincferdülés ellen?

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák