A hát- és derékfájdalom egy sokakat érintő mozgásszervi problémakör, mely a várandósság ideje alatt a kismamáknál egészen új dimenzióba léphet. Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd-traumatológus, gerincgyógyász szakorvos a probléma okaira és megelőzési lehetőségeire hívja fel a várandós hölgyek figyelmét.

  A pocak növekedésével a súlypont előretolódik és megváltozik a testtartás. A plusz súly pedig szintén extra kihívást jelent a gerincoszlop számára, ezért sokaknál jelentkezik hátfájás vagy derékfájdalom. Kismamák esetén azonban a szokásos fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése nem kifejezetten ajánlott, ezért a megelőzés kap nagyobb hangsúlyt. A gerinc mentén futó mélyizmok erősítésével, speciális mozgásterápiával a csigolyák terhelése csökkenthető, és a fájdalom csillapítható - vagy akár el is kerülhető.

  Egyes esetekben olyan, is elfordul, hogy egy korábban derékfájós hölgynek a terhessége során megszűnnek a panaszai. Ez a hormonszint változással hozható összefüggésbe, ugyanis a hormonok hatással vannak az ínszalagok tónusára. A korábban feszes, fájdalmat okozó szalagok a hormonok hatására ellazulhatnak, azonban ne gondoljuk, hogy ez feltétlenül jót jelent. Sem a túl feszes, sem a túl laza szalagok nem tesznek jót, ezért mindenképpen érdemes utána járni a furcsaságnak, annak érdekében, hogy minden rendben menjen a szülés során és azután se térjenek vissza derékfájós panaszok.

  Hát- vagy derékfájdalommal küzdő kismamák számára mindenképpen ajánlott ortopéd szakorvosi kivizsgálás a probléma okának tisztázása érdekében, valamint célzott mozgásterápiás kezelés a felállított szakvélemény alapján.

  Magánrendelőnkben Volter Imola gyógytornász-fizioterapeuta és mozgásszervi jógaterapeuta speciálisan kismamák számára kialakított programmal vár minden érdeklődőt! A foglalkozás egyéni órákon történik, mindenkivel személyre szabottan foglalkozunk. A program elején állapotfelméréssel kerülnek meghatározásra az egyéni szükségletek, ennek megfelelően épül fel a gyakorlatsor. Szakértő terapeutánk gyógytornával kombinált jóga és pilates elemeket használ, melyek elősegítik a kismama megváltozott testtudatának fejlesztését, a mozgásszervi panaszok csillapítását/elkerülését, és a szülésre való felkészülést.

Hát- és derékfájás várandósság alatt

Hát- és derékfájás várandósság alatt

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák