Kezünk épsége alapvetőnek számít a hétköznapokban – de mi történik, ha egyszer csak ez megváltozik? A mindennapi dolgok, akár a legapróbb mozdulatok is fájdalmas akadályba ütközhetnek, ha kezünkkel van probléma. Dr. Lénárt Anett kézsebész, ortopéd-traumatológus adjunktus cikke.

  Az egyik leggyakoribb kézpanasz az ínhüvelygyulladás, amit sokszor ismételt, monoton mozdulatok válthatnak ki. Gyakran alakul ki gépírónőknél, takarítóknál és fizikai munkát végzőknél, de gyakorlatilag bárkivel előfordulhat.

  A monoton ismétlődő mozdulatok miatt a csukló, a kéz vagy az ujjak inai extrém megterhelést állnak ki, és erre reagálva begyulladhatnak. Sokan ilyenkor csak legyintenek, és ugyanúgy teszik tovább a dolgukat, mintha mi sem történne. Esetleg, ha még este is fáj, akkor tesznek rá egy kis vizes borogatást.

  De mi történik, ha a fájdalom nem akar elmúlni?

  Egy akut gyulladásból – ha nem figyelünk oda – sajnos hosszabb távú probléma is kialakulhat, ami már komolyan is akadályozhatja mindennapi tevékenységeinket. A fájdalomtól olyan egyszerű dolgok is kibírhatatlanná válnak, mint a cipőfűző bekötése, zipzár felhúzása, vagy akár a telefon megtartása. A munkáról nem is beszélve, hiszen ha tovább erőltetjük a beteg testrészt, csak rosszabb lehet a helyzet. Krónikus gyulladás alakulhat ki, ami tovább terjedhet a környéki ínakra is. Beszűkülhet az ínhüvely, és megakadályozhatja a testrész mozgatását.

  Mit tegyünk a panaszok ellen?

  A válasz gyakorlatilag kézen fekvő, mégis sokszor nem veszik komolyan.

  • Első lépésként PIHENTETNI KELL! Nem pár órát vagy egy éjszakát, hanem egészen addig, amíg nem múlik el a fájdalom. Ilyenkor tilos a munkavégzés, a mosogatás, a kéz mozgatásával járó feladatok végzése.
  • A gyulladás lehúzására JEGELÉS ajánlott. Nem borogatás, hanem inkább száraz jegelés, például jégzselével vagy mirelit zöldséggel is kiválóan megoldható.
  • Amennyiben a fájdalom nem kezd el csökkenni, mindenképpen keressen fel kézsebész szakorvost, aki egy egyszerű vizsgálattal megállapítja a probléma okát és súlyosságát.
  • A gyógyulás érdekében a szakorvos előírhat valamilyen (nonszteroid) gyulladáscsökkentő gyógyszert, fizikoterápiát, vagy súlyosabb esetben műtéti megoldást.

  Az esetek nagy részénél, ha időben alkalmazzuk az első két lépést, a panaszok maguktól elmúlnak. Azonban ezután is érdemes odafigyelni, ugyanis az ínhüvelygyulladás újabb megerőltetés hatására vissza is térhet!

  A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő és aFemcafe.hu által közösen üzemeltetett, Mozgásszervíz blogra készült bejegyzés.

Ínhüvelygyulladással az élet egy akadálypálya

Ínhüvelygyulladással az élet egy akadálypálya

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák