Minden nőnek eljön az életében az a pillanat, amikor megfogalmazódik benne a családalapítás gondolata. A gyermekvállalásra nem elegendő csak lelkileg felkészülnünk, testünket is fel kell készítenünk a természetes velejáró változásokra és a szülés folyamatára. Szinger Lili gyógytornász cikkét olvashatják.

  A pocaklakó tömegének növekedésével egyre nagyobb teher jut a gerincünkre, megváltoznak a fiziológiás görbületeink és a teljes testképünk. Hogy teret tudjunk nyújtani a babának és a szülés folyamatára testünk készen álljon, termelődnek olyasfajta hormonok, melyek az ízületek és a kötőszövetek lazításáért felelnek, ezáltal leszünk képesek adaptálódni a megváltozott körülményekhez.

  Abban az esetben, ha már ismert gerinc (gerincferdülés, porckorongsérv, csípőficam, általános ízületi lazaság, stb.) vagy bármilyen mozgásszervi problémánk van, fokozottan ajánlott a várandósság előtt nagyobb figyelmet fordítani testünk fizikális állapotának javítására, hogy a régi panaszok ne térjenek vissza, illetve a jelenlegi fájdalmat kezeljük, megelőzzük a fokozódását.


  A gyermekvállalás előtti időszakban a megfelelő izomzat megerősítése hatalmas terhet vehet le a kismama válláról, hiszen fizikálisan megkönnyíti a nehezebb napokat. Kutatások támasztják alá, hogy azok a kismamák, akik rendszeresen mozognak a várandósság előtt, alatt és után is, a derék és medenceövi panaszok sokkal kisebb százalékban fordultak elő, mint azoknál, akik nem foglalkoztak a mozgással. A rendszeres testmozgás pozitív hatásaként szokták említeni az anyukák, hogy megkönnyítette a vajúdást és a kitolási szakaszt is a fizikális felkészültségük, a relaxációs és légzés technikák gyakorlása és a megerősödött testtudatuk hasonló szerepet játszottak benne. A rendszeres és megfelelő mozgás segít, hogy a szülés után könnyebben és gyorsabban regenerálódjon a szervezet, a megnyúlt izmok és szalagok visszahúzódása hamarabb következik be.

  Miért gyógytornász segítségét kérjem?

  Fontos a rendszeres sport az életünkben, de mégis a gyógytornász szakmai segítsége más perspektívában mutatja be a hétköznapi mozgást. A gyógytornász szakmai tudása részletes ismeretet jelent az anya testében végbemenő folyamatokról, esetleg előforduló negatív következményekről, amiket a megfelelő, egyénre szabott gyakorlatokkal lehetséges lenne megelőzni. Orvosolja a már fennálló panaszainkat és nagy segítséget nyújt, hogy a várandósság folyamán se jelentkezzenek ismételten. Megtanulhatjuk, hogy a várandósság alatt milyen mozgásformákat végezhetünk annak érdekében, hogy fenntartsuk az elért eredményeket, illetve a gyermekágyi és a későbbi regenerálódás szakaszában is elősegíti a mihamarabbi felépülést.

  Ami jó a mamának, az jó a babának is.


Készítsd fel a tested a várandósságra!

Készítsd fel a tested a várandósságra!

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák