Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Köszvény diéta

Köszvény diéta – alacsony purin tartalmú ételekkel

szerző Dr. Mihola Dóra | 2018.10.25.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Óra

Online időpontfoglalás

Óra

Online időpontfoglalás


Miért fontos a diéta köszvény esetén? A köszvény diéta szerepe a betegség kezelésében és megelőzésében.
Mit lehet – mit nem lehet?


Köszvény diéta az egészségért

Köszvény esetén a szervezetben megnő a húgysav-szint, ennek következményeképp pedig húgysav kristályok csapódnak ki az ízületekben. Ezek a kicsapódott kristályok fájdalmat, gyulladást, ún. köszvényes rohamot okoznak. A betegség legtöbbször a helytelen táplálkozás miatt alakul ki, azonban genetikai hajlam is szerepet játszhat benne.

Purin diéta

A kialakult köszvény betegség kezelésében a diétának és az életmód-változtatásnak kiemelt szerepe van. Ilyenkor ún. purinszegény diétát szükséges követni. A purin az a szerves vegyület, melynek emésztése során az emberi szervezet húgysavat termel. A purin bevitel csökkentésével tehát a húgysav-szint is csökkenthető.

Normál esetben táplálkozással napi 600 - 1000 mg purint viszünk be a szervezetünkbe. Köszvény, vagy erre való hajlam esetén ezt a mennyiséget szükséges drasztikusan csökkenteni. A magas húgysavszint a vérben jelzi a betegségre való hajlamot, ezt az állapotot nevezik hyperuricaemia-nak. Ilyenkor a napi purin bevitelt hosszútávon 300 mg-ra, vagy ez alá szükséges csökkenteni. Akut köszvény esetén (amikor roham van), a diéta szigorítására van szükség, ez napi maximum 100 mg purinbevitelt jelent. Krónikus köszvény esetén 200 mg purin fogyasztása megengedett.

Köszvény kezelése – purinszegény diéta

A purinszegény diéta kulcsfontosságú köszvény esetén. A túlzott purin fogyasztás ugyanis tovább fokozza a húgysav-szintet, a húgysavkristályok növekedését, az ízületek roncsolását és a gyulladást. A szervezetbe bevitt purin nagymértékű csökkentésével azonban a húgysav-szint is csökkenni fog, ezzel pedig az első és legfontosabb lépést megtettük a gyógyulás irányába.


Bármilyen kezelést választunk is, személyre szabottan, a beteg tájékoztatását követően, vele egyetértésben kell azt terveznünk és végig vinnünk.

Reumatológus szakorvos segítése elengedhetetlen

Kialakult köszvény esetén a diéta és az ízületi gyulladáscsökkentő kezelés egyidejű, azonnali megkezdése ajánlott. Ilyenkor azonban sokszor előfordul, hogy a diéta önmagában nem képes megfelelő mértékben és gyorsasággal lecsökkenteni a húgysav szintet. Ebben az esetben a köszvény diéta kiegészítésére gyógyszeres kezelés is szükséges a húgysavszint kellő csökkentése céljából. Ennek megítélése minden esetben a kezelő reumatológus szakorvos feladata. Kiemelten fontos, hogy a gyógyszeres kezelés NEM HELYETTESÍTI A DIÉTÁT!

A köszvény megelőzése

A köszvény diéta nem csak a kezelés során, hanem a megelőzésben is fontos szerepet játszik. A laborvizsgálatkor kimutatott magas húgysavszint ugyanis nem feltétlenül jelenti a köszvény betegség jelenlétét a szervezetünkben, pusztán az erre való hajlamot jelzi, valamint ennek a kockázatát vetíti elő. Akinél megemelkedett húgysav-szint mutatható ki, mindenképpen javasolt a purinszegény diéta elkezdése. A diéta betartásával a köszvény betegség kialakulása megelőzhető, így számos fájdalmas következmény elkerülhető!

Köszvény diéta – Mit lehet, mit nem lehet?

Az ételeket purin-tartalmuk alapján lehet csoportosítani:

  • A nagyon magas (150 mg) purin-tartalmú ételek tiltólistásak
  • A közepesen magas (75 - 150 mg) purin-tartalmú ételek fogyasztása kis mennyiségben és ritka alkalmakkor megengedett
  • A közepes (50 - 70 mg) purin-tartalmú ételek fogyasztása odafigyeléssel, mérsékelten ajánlott
  • Az alacsony (50 mg) purin-tartalmú ételek fogyasztása ajánlott

Magas és nagyon magas purin-tartalmú ételek a húsok, halak, belsőségek, valamint ezek feldolgozott termékei. Legfőképp a zsíros húsételektől kell búcsút inteni. Esetenként megengedett kis mennyiségű sovány baromfihús (csirkemell, esetleg pulykamell, szigorúan bőr nélkül!), sovány halfilé, vagy előfőzött darált hús fogyasztása. Fontos kiemelni, hogy ez nem a naponta egyszer kategória, hanem maximum hetente, vagy ritkábban.

Köszvény – Mit ne együnk?

Az alkohol, a cukros édességek, péksütemények, a füstölt, zsíros ételek, a húsleves, a kocsonya szintén tiltólistás, fogyasztásuk kis mennyiségben sem megengedett, mert komolyan visszavetheti a köszvényes beteg állapotát!

Javasolt purinszegény ételek

Tejtermékek fogyasztása nagy mennyiségben ajánlott a purinszegény diétában, azonban ezek közül is a zsírszegény termékeké. A tejszín, a vaj, a tejföl nem tartozik ezek közé, e három tejtermék fogyasztása nem ajánlott. Az állati eredetű táplálékok közül a tojás kap nagy hangsúlyt a köszvény diétában. A tojás tápanyagtartalma kiemelkedő, azonban purin tartalma szinte jelentéktelen. Heti 6-8 db tojás fogyasztása ajánlott a purinszegény diétában.

Köszvény diéta

Köszvény diéta étrend

Sok zöldség és gyümölcs fogyasztása előírt, azonban ezek közül is vigyázni kell például a legtöbb hüvelyes zöldséggel és a spárgával. Az olajos magvak is csak ritkán, kisebb mennyiségben fogyaszthatók. A burgonya, a rizs, valamint a gabonafélék azonban kifejezetten javasoltak ebben a köszvény diétában. A héjában sült burgonya fogyasztása különösen ajánlott, mert serkenti a purin-anyagcserét.

Az ételek elkészítését tekintve mindenképpen zsírszegény konyhatechnológia ajánlott, a húsételek (ritka) fogyasztása esetén javasolt előfőzni a húst és a főzőlevet kiönteni.

A purinszegény diéta kulcsfontosságú eleme a bő folyadékfogyasztás is. Napi 2-3 liter folyadékbevitel javasolt legalább, ami lehet víz, szénsavmentes ásványvíz, cukrozatlan tea, esetleg 100%-os gyümölcs- vagy zöldséglé. A gyógyvizek közül a Balfi és a Salvus vizek kifejezetten ajánlottak, gyógyteák közül pedig a csalántea napi fogyasztása javasolt.

A magas húgysav helyreáll

A köszvény diéta szigorú betartásával a szervezet húgysav-szintje helyreáll. Ez a köszvény kezelésének első alaplépése. A további teendők és a gyógyszeres kezelés meghatározása reumatológus szakorvos feladata.

Köszvény betegség, vagy hajlam esetén forduljon bizalommal a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológus szakorvosi csapatához! Specialistáink a budapesti rendelők mellett, vidéken, az ország több pontján (Eger, Mór, Kecskemét, Jászberény) elérhetőek. Hét minden napján várják a gyógyulni vágyó pácienseket!

Amennyiben mozgásszervi panaszai vannak, jelentkezzen be már most a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőbe, ahol a legmodernebb kezelési lehetőségekkel és felkészült szakorvosokkal várjuk!
Hívja a 06 1 44 33 433-as telefonszámot!