Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
A leggyakoribb kézsérülés - Mikor forduljak orvoshoz

A leggyakoribb kézsérülések – mikor forduljak orvoshoz?

szerző Dr. Lénárt Anett | 2018.10.20.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Kisebb-nagyobb sérülések a kézen gyakran előfordulnak, nem mindegy azonban, hogy mit teszünk utána. Vannak olyan helyzetek, amikor a kis bajból is lehet nagy gond, és nem szabad elbagatellizálni a helyzetet. Dr. Lénárt Anett kézsebész adjunktus osztja meg tanácsait a kézsérülésekről.


Legáltalánosabb kézsérülések

Elvágott ujj

Bárkivel, bármikor előfordulhat, hogy véletlenül elvágja az ujját. Ez lehet papírral, késsel, ollóval, konzervvel, vagy igazából bármilyen hegyes-éles dologgal. A lényeg, hogy minden esetben, akármilyen pici vágásról is legyen szó, vigyázni kell rá, hogy ne fertőződjön el! Kézsebész szakorvosként sajnos volt már szerencsém olyan háziasszonyhoz, aki megvágta az ujját, majd ragtapasz vagy kesztyű nélkül folytatta a takarítást olyan vegyszerekkel, amik gyakorlatilag szétmarták a sebet és komoly elfertőződést okoztak.

Kézsebészeti műtét

A problémával ráadásul csak több nap után keresett fel szakorvost, így már csak egy sürgős műtéttel lehetett megmenteni a kezét. Tanulság ebből, hogy a kis vágás is sérülés, és tegyük meg azokat az egyszerű óvintézkedéseket, amikkel elkerülhetjük a nagyobb bajt. Ha nem tudjuk tisztán tartani a körülmények miatt, akkor ragasszuk le, és a „piszkos munkához” húzzunk fel egy vékony gumikesztyűt.

Súlyosabb kézsérülésekkel forduljunk szakorvoshoz

Felvágott kéz

A nagyobb vágásoknak a kockázata is nagyobb. Egy mély seb az ujjon vagy a kézen könnyen érinthet ideget, aminek érzéskiesés, zsibbadás a következménye. Ilyenkor mindenképpen szükséges orvoshoz fordulni, egyrészt a seb megfelelő ellátása és gyógyulása érdekében, másrészt az idegi érintettség tisztázása és gyógyítása érdekében. Ne felejtsük el, hogy az idegszál átvágása akár teljes érzéstelenséget is okozhat, ami bizonyos szakmák esetén a karrier halála lehet.

Vérző seb

Fontos szabály, hogy a vérző kezet SOHA ne lógassuk! Erősen vérző seb esetén az sem baj, ha kicsit szorosabban kötjük be, de figyeljünk rá, hogy hosszabb ideig ne legyen elszorítva a keringés! Kötözés után igyekezzünk feltámasztani, felpolcolni a sérült végtagot, hogy elkerüljük a nagy vérveszteséget.

Kézsérülések ujjficam, rándulás, törés

Kevésbé véres, de mégis veszélyes az ujjficam, rándulás vagy törés. Ezek általában sportolás vagy baleset következtében fordulnak elő. Számos sérülés keletkezik sportolás közben, például valamilyen labdajáték során, esetleg egy rossz mozdulat miatt. Egy rosszul eltalált kemény labda is elég a töréshez, ezért nem szabad félvállról venni az esetet. A törés szerencsére kevésbé gyakori, mint a ficam vagy a rándulás, azonban ez utóbbiaknál is előfordulhatnak olyan szövődmények, amik akár hosszú távra is veszélyeztetik kezünk használhatóságát. Történhet porcleválás vagy ínszalag szakadás is, amit a keletkező duzzanat miatt kizárólag szakorvos tud észrevenni, ezért semmiképp ne hagyjuk ki a vizsgálatot!

Kézsérülések esetén forduljunk mielőbb kézsebészhez vagy baleseti sebészhez annak érdekében, hogy kezünk épsége még sokáig megmaradjon!

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!