Simányi-Végh Nikola gyógytornász, manuálterapeuta megosztja velünk, hogy mi a jelentősége a manuálterápiának a várandóság során és a szülést követően.

  A várandósság során

  A manuálterápia a mozgásszervi panaszok speciális kezelési módszere, egy olyan terápiás eljárás, melyben kézzel végzett fogásokat alkalmazva történik az ízületek és az izmok vizsgálata és kezelése. A csontkovácsolással ellentétben a manuálterápia részletes vizsgálatra épül, melyet követően a diszfunkcióban lévő területek kezelése történik. Célja véletlenül sem a „kiropogtatás”, hanem a megfelelő ízületi mozgástartomány helyreállítása és az izmok megfelelő erejének és nyújthatóságának biztosítása.

  A terhesség során fantasztikus változások mennek végbe a női testben. Ahogy növekszik a baba, a női test új statikai állapot felvételére kényszerül. Ezen felül a relaxin hormon hatására ízületeket körülvevő szalagok megnyúlnak, így nő az ízületek mozgásterjedelme, stabilitásuk pedig csökken.

  A várandósság során gyakran jelentkezik fájdalom a derék- és a háti szakaszon, és a nyak tájékán. A legtöbb esetben panaszossá válhatnak a medencét alkotó ízületek, mint a szeméremcsontok által alkotott ízület (symsphisis), és a medencelapátok és a keresztcsont által alkotott ízület (sacroiliacalis ízület), a keresztcsont (sacrum), vagy akár a farokcsont (coccyx).

  Egyes ízületek „fellazulnak”, és mivel a test folyamatosan kompenzálja önmagát, egy látszólagos egyensúlyra törekszik, más ízületekben mozgást beszűkítő folyamatok indulnak be. Ez az erőátvitelben is változást okoz. Ha a gerincgörbületek eltérnek a fiziológiástól, megbomlik az izomegyensúly. A megváltozott tartás automatikusan maga után von egy új egyensúlyi állapotra való törekvést. Az izmok fiziológiás rugalmassága és ellazulási képessége az új egyensúlyi helyzet felvétele következtében idővel csökken. Egyes izmok eredése és tapadása távolodik egymástól, ezek túlnyúlt helyzetbe kerülnek, más izmok fiziológiás hossza csökken, ezek megrövidült helyzetben rögzülnek.

  Ezért esszenciális a manuálterápia, hiszen ezeket az elváltozásokat hagyományos gyógytornával nem lehet helyremozgatni, olykor szükséges a manuális segítség. Viszont, ha manuálterápiával meg van kezelve, a megfelelő ízületi helyzeteket kötelező aktív tornával, stabilizációval fenntartani.

  A szülést követően

  A szülés során a baba áthalad a szülőcsatornán, eközben ezek a látszólag feszes ízületek elmozdulnak, szétcsúsznak, és nagyon gyakran nem a megfelelő helyzetbe rendeződnek vissza. És gondoljunk csak bele, egy aszimmetrikus medence helyzet nem csak fájdalmakat tud generálni az ízületek és az izmok tájékán, hanem a regenerációs folyamatokat és a megfelelő gyógyulást is hátráltatja.

  Rendkívül fontos, hogy kismamaként és friss anyukaként megadjuk a testünknek a lehetőséget arra, hogy a normál ízületi mozgástartományokon belül mozoghasson, az izmok húzása megfelelő legyen, mert ezzel minimalizálni tudjuk a fájdalmak és a hosszabb távú kóros folyamatok kialakulásának lehetőségét.

  Mozgásszervi panaszok esetén forduljunk ortopéd traumatológus vagy reumatológus szakorvoshoz, a kezelésben pedig kérjük kismamákkal és szülés utáni rehabilitációval foglalkozó manuálterapeutánk segítségét!


  Tudjon meg többet a várandóság alatti derékfájdalmakról alábbi blogjainkban:

  Felkészülés a babavárásra
  Készítsd fel tested a várandóságra
  Várandóság - rectus diastasis - amiről többet kellene beszélniA manuálterápia jelentősége a várandósság során és a szülést követően

A manuálterápia jelentősége a várandósság során és a szülést követően

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák