Magánrendelőnk vezető gyógytornásza, Végh Nikola legújabb cikkében a gyermekfejlődés egyik sarkalatos témájában nyújt segítséget a szülőknek. Mikor, mit sportoljon a gyermek, mi legyen vele a tanítás után?

  Gondoljunk csak bele; gyermekünk egész nap az iskolában ül. A tanulással töltött órák száma egyre csak nő, az ismeretanyag és a házi feladat mennyisége egyre csak gyarapszik, az iskolatáska alatt egyre jobban roskadozik a kis fejlődő szervezet. Lelkiismeretes szülőként ennek fényében jól át kell gondolnunk, hagyjuk-e gyermekünket délután a számítógép előtt ücsörögni, avagy a kellemeset a hasznossal egybekötve, valamilyen más tevékenységet választunk neki az iskola utáni órákra.

  Mivel a mozgásfejlődésnek igen érzékeny időszaka az iskolás kor, a mentális képességek fejlesztése mellett mindenképp érdemes valamilyen sporttevékenységet beiktatni a mindennapokba. A sport megfelelő ingereket biztosít a fejlődő szervezet számára. Segít a mozgásszervi panaszok, a tartáshibák és az elhízás kialakulásának megelőzésében. Pozitívan befolyásolja a keringési- és az immunrendszer működését, erősíti a csontokat, fejleszti az izmokat, javítja a hangulatot, frissítően hat az agyműködésre és normalizálja az energiaszintet. Ezek után nem is kérdés, mit kezdjünk gyermekünkkel a tanítás után!

  Most már számos iskola kínál délutáni programlehetőségeket, de szóba jön a közeli sportegyesületek, klubok felkeresése is.

  Lássuk, melyik életkorban milyen sportokat érdemes választani:

  Az iskolakezdés előtt, 6 éves kor alatt a gyermekek a mozgásokat utánozás formájában tanulják. Ekkor történik az alapmozgások elsajátítása, mint például a futás, az ugrás, a rúgás és a dobás tanulása. Ebben az időszakban egyébként is nagy a gyermekek mozgásigénye, elegendő hagynunk őket kibontakozni, illetve játékosan minél több mozgásra ösztönözni.

  A 6. életévet betöltve érdemes úszással indítani. Az úszás során a felhajtóerőnek köszönhetően a mozgatószervek terhelése nélkül valósulhat meg a fizikai terhelés, amely hatására a szív- és keringési rendszer fejlődése életre szóló előnyöket biztosít csemeténk számára.

  6-12 éves kor között érdemes minél több ingert biztosítani gyermekünknek. Hasznos sokféle sportágat kipróbálni a mozgáskultúra fejlődése érdekében. Ezen kívül ebben az életszakaszban történik a megtanult mozgások finomítása. Az alapmozgások (futás, ugrás, rúgás, dobás stb.) gyakorlásával a gyermekek egyre ügyesebbé válnak, az állóképességük és a gyorsaságuk javul. A művészi sportágakat, mint például a torna vagy a tánc is érdemes ekkor elkezdeni, hiszen a koordináció és a hajlékonyság fejlődésének ez a legérzékenyebb időszaka. A csapatsportok adta közösségi élmény egyébként is rendkívül fontos, erre és a labdajátékok technika elemeinek elsajátítására 10-12 éves kortól a legfogékonyabbak, és ugyan ettől az életkortól alkalmasak egy-egy sportágra való specializálódásra.

  A pubertáskor táján, 12-13 év fölött nagyon fontos az állóképességi munka, a szív és az erek fejlődése ebben az életkorban a legeredményesebb. Csak néhányat említve szóba jön a futás, az úszás, a kerékpározás, az atlétika, és a csapatsportok.

  Az erőfejlesztéssel, súlyok emelgetésével mindenképp várnunk kell a növekedés befejeződéséig, a csontosodási magvak ellenkező esetben az extra terhelés következtében károsodnak, ez pedig kedvezőtlen hatással lehet a növekedési porcra, ezáltal csontozat fejlődésére! Ezzel szemben a saját testsúlyos edzések nagyon kedvező hatással vannak a törzsizomzatra és a testtartásért felelős izmok állapotára.

  Szeretném kihangsúlyozni; a példamutatás az egyik legjobb motiváló tényező! Ezen kívül erőltetni semmit sem érdemes, mert a visszájára sülhet el a dolog. Bíztassuk, ösztönözzük, támogassuk gyermekünket, vegyünk részt sporteseményein, és ha van rá lehetőség, sportoljon együtt a család!

  Gyermekünk mozgásszervi panaszai esetén keressünk fel gyermek ortopéd-traumatológus szakorvost, a megelőzésben, a kezelésben, és sporttal kapcsolatos kérdésekben kérjük gyógytornászunk segítségét!

  A cikk megjelent a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő és a www.femcafe.hu által közösen üzemeltetett Mozgásszervíz blogban is.

Mit sportoljon a gyermekem? – egy kis szakmai segítség tanácstalan szülőknek

Mit sportoljon a gyermekem? – egy kis szakmai segítség tanácstalan szülőknek

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák