A lumbágó olyan derékfájdalom, amely hirtelen, általában egy rossz mozdulat vagy emelés hatására jelentkezik. Sokszor okoz olyan erős fájdalmat és merevséget, hogy a Páciens mozdulni sem tud tőle, gyakorlatilag "úgy marad". Magánrendelőnk ortopéd szakorvosa, Dr. Moravcsik Bence Balázs egy rövid videóban foglalja össze, mit érdemes tudni a lumbágóról és mit tehetünk a panaszok csillapítására:


  Lumbágó leggyakrabban a gerinc ágyéki szakaszának túlterhelése miatt alakul ki. A túlterhelésnek számos oka van, lehet izom eredetű, ízületi eredetű vagy akár porckorong eredetű is. Ennek eldöntése ortopéd szakorvos feladata, aki egy fizikális vizsgálat és konzultáció során felméri, hogy milyen irányban érdemes tovább vizsgálódni. Az okok pontos tisztázásához legtöbbször szükség van valamilyen képalkotó diagnosztikai vizsgálatra, például röntgen vagy MRI felvételre. Ezek birtokában magyarázatot kaphatunk a probléma okára, és megkezdhetjük a célzott kezelést.

  A lumbágó akut szakaszában a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés kap kiemelt szerepet. Ilyenkor kerülendő a masszázs és a meleg vizes fürdő, sőt az alvás is keményebb felületen ajánlott. Az akut gyulladás visszahúzódása után azonban nagyon fontos az oki kezelés megkezdése. Ehhez gyógytornász-fizioterapeuta és gyógymasszőr segítségét kell kérni, hiszen az általuk összeállított és alkalmazott, személyre szabott komplex terápiával hatékonyan megszüntethetőek a deréktáji panaszok, sőt, rendszeres gyógytornával a további akut "rohamok" is megelőzhetőek.

  Az esetek döntő többségében a kombinált fizioterápiás kezelések és a gyógyszeres terápia kielégítő eredményt hoz. Azonban ha mégsem segít megszüntetni a fájdalmat, és egyéb érzészavarral, bénulással, esetleg vizeletürítési zavarral járó panaszok is jelentkeznek, az sürgős műtéti indikációt jelenthet. Ilyenkor idegsebész orvos mielőbbi felkeresése szükséges.

Mit tehet a lumbágó ellen?

Mit tehet a lumbágó ellen?

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák