A csípő- vagy térdízületi protézis beültetés manapság kifejezetten mindennapos műtétnek számít Magyarországon. Az orvostudomány fejlődésével a műtéti beavatkozás kockázata egyre minimálisabb, a várható eredmények pedig egyre jobbak: gyakorlatilag teljes gyógyulás, azaz normál élet- és mozgásminőség érhető el. Ehhez a sikerhez azonban nem csak jó szakorvos kell, hanem a páciens együttműködése is, valamint, megfelelő mozgásterápia.

  A mozgásterápia 3 szakaszra osztható:

  1.) A műtét előtt:

  A fájdalom ilyenkor még mindennapos, a mozgás nagyon nehezen megy, de már ilyenkor szükség van gyógytornászra, aki speciális technikák betanításával felkészíti a szervezetet a műtét okozta „sokk” könnyebb feldolgozására. Ez azt jelenti, hogy az érintett izmok, ízületek, szalagok jobban tudnak regenerálódni, sőt, a műtét utáni kis „kényszerpihenőt” az egész testünk is jobban viseli.

  2.) Közvetlenül a műtét után:

  A beavatkozás után az első a sebgyógyulás! A varratszedés után (általában 10-14 nap) kezdhetőek az első rehabilitációs célú gyakorlatok, melyekhez szintén szükséges szakértői segítséget kérni. Gyógytornász által vezetett, úgynevezett izommetrikus gyakorlatok, stabilizációs torna, vénás torna segít megelőzni a trombózist és elkerülni a vérrögképződést ebben az időszakban. A speciális gyógytornát személyre szabottan körülbelül 6 hétig ajánlott csinálni. Ez alatt a páciens óriási haladást érhet el.

  3.) 6 héttel később általában a műtött testrész már jól terhelhető.

  Ilyenkor még óvatosan, fokozatosan, odafigyelve kell elosztani a terhelést, azonban a mindennapi dolgok pl. séta, bevásárlás, stb. már nem okoznak gondot. Az életmódon azonban kifejezetten ajánlott változtatni: ez azt jelenti, hogy rendszeres mozgást szükséges beiktatni a hétköznapokba. Természetesen a fokozatosság a jelszó és jó, ha van segítség az első hónapokban (például személyi edző). Akár cardio edzés, sőt lassacskán a futás is szóba jöhet, de a leginkább ajánlott sportok a csípő vagy térd műtét után a szobabiciklizés, az úszás, az elliptikus tréner. Tapasztalatok szerint azonban, 3 hónappal a sikeres műtét után akár már a síelésnek vagy a táncnak sem lesz akadálya!

  Ortopéd szakorvosaink üzenete, hogy nem érdemes félni és halogatni a műtétet, hiszen az idő csak telik! A megfelelő rehabilitációs programmal csupán néhány hét alatt újra fájdalommentes mozgás vár Önre!

Protézisműtét után - út a szabad mozgáshoz

Protézisműtét után - út a szabad mozgáshoz

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák