A mozgásszegény életmód a civilizált társadalom velejárója. A mindennapi élet, a munka és a szórakozás egyre kevesebb fizikai aktivitással jár, hiszen gyakorlatilag már szinte minden elérhető egy pár kattintással. Azonban a fizikai inaktivitás negatívan hat szervezetünkre, hosszútávon kellemetlen panaszokhoz vezethet, például:

  • - mozgásszervi fájdalmakhoz
  • - tartáshibákhoz,
  • - csökkent teljesítőképességhez
  • - elhízáshoz,
  • - vérnyomás- és alvászavarokhoz,
  • - csontritkuláshoz,
  • - vagy akár érelmeszesedéshez is.

  Miért érdemes mozognunk?

  A rendszeres testmozgás számtalan előnnyel jár. Pozitívan befolyásolja szívünk működését, ereink rugalmasságát, tüdőkapacitásunkat, anyagcserénket, immunrendszerünket, ezzel ellenálló képességünket. Javítja a hangulatunkat, frissítően hat agyműködésünkre, szépíti a bőrünket, erősíti csontjainkat és rendezi testünk összetételének arányait.

  A testmozgás hatásai a különböző szervrendszerekre

  Keringés

  Szívünk munkája hatékonyabbá válik. A szívizomzat megerősödik, így szívünk több vért képes átpumpálni egyetlen szívciklus alatt önmagán. Az érfalak rugalmasabbá, ellenállóbbá válnak.

  Légzés

  A légzőizmok megerősödnek, a vitálkapacitás nő, a légzéstechnika javul. A légzés hatékonyabbá, gazdaságosabbá válik.

  Anyagcsere

  Az izomtömeg növekedése miatt az alapanyagcsere fokozódik, sportolás közben pedig az energiafelhasználás akár 10-szeresére is emelkedhet.

  Immunrendszer

  Rendszeres közepes intenzitású terhelés hatására szervezetünk ellenállóbbá válik. Az aktivitás fokozódásával az immunsejtek gyorsabban és hatékonyabban lépnek fel a kórokozókkal szemben. Szervezetünk effektívebben küzdi le a fertőzéseket, és eredményesebb azok kialakulásának megelőzésében.

  Csontok, izmok, ízületek

  A csontgerendák a terhelés irányának megfelelően megerősödnek, csontjaink ezáltal fizikai behatásokkal szemben ellenállóbbá válnak. Izomtömegünk, izomerőnk és izmaink állóképessége fokozódik. Ízületeink a testmozgás hatására „beolajozódnak”, flexibilisek maradnak.


  Testösszetétel

  Testünk összetétele optimalizálódik, a test zsírtartalma csökken, izomtömege gyarapodik.

  Mentális egészség

  A rendszeres mozgás fokozza a boldogsághormonok termelődését, javítja hangulatunkat, csökkenti a stresszt. Segít a nyugodt alvásban, a tanulásban, a hatékony gondolkodásban. Növeli önbizalmunkat és serkenti memóriánkat.

  Ahhoz, hogy a mozgásszegény életmód káros következményeit megelőzzük, és életünk szerves részévé válhasson a testmozgás, a rendszeres sportolást érdemes már gyermekkorban elkezdeni. Ha erre nem volt lehetőségünk, a fokozatosság elvét kell szem előtt tartanunk! Itt elolvashatjuk, miként vágjunk bele a rendszeres testmozgásba.

  Mozgásszervi panaszok esetén keressünk fel ortopéd-traumatológus szakorvost; mozgással, sporttal kapcsolatos kérdés esetén kérjük gyógytornász segítségét!

  A bejegyzés a Femcafe.hu és a BMM közös blogjában, a Mozgásszervíz​ blogban megjelent cikkünk alapján készült.

  Írta: Végh Nikola gyógytornászA rendszeres testmozgás jótékony hatásai

A rendszeres testmozgás jótékony hatásai

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák