A Scheuermann-betegség egy pubertáskorban kezdődő csontosodási zavar, mely a csontosodás befejeztével zárul le. A folyamat következtében a csigolyatest magassága az elülső oldalon csökken, az oldalirányú röntgenfelvételen a csigolyatest egyébként téglalapként ábrázolódó metszete ék alakúvá válik, mely következtében a gerinc természetes görbületei megváltoznak. Az elváltozás a csigolyatesteket és a közöttük található porckorongok határvonalán lévő zárólemezeket érinti, melynek következményeként a zárólemezek felszíne egyenetlenné válnak. A berepedezett, szabálytalan lemezekbe beboltosulhatnak a porckorongok, úgynevezett Schmorl-hernia jelenik meg. Szinger Lili gyógytornász cikke következik a témában.

  Elhelyezkedés szempontjából három típusát különíthetjük el:
  Előfordulhat a háti, az ágyéki gerincen, illetve a kettő közötti átmenetnél is.
  Több tényezőt is említhetünk, melyek a kialakulásához vezethetnek. A szakirodalmak genetikai és hormonális okokról számolnak be, illetve a serdülőkre jellemző hanyag tartás, túlterhelés is elősegítheti a folyamat megjelenését és romlását.

  Mik a tünetei?

  Érdemes megemlíteni annak az előfordulását is, hogy a kór teljesen tünetmentesen zajlik le és felnőtt korban véletlenül, egy más okból készült röntgen felvételen fedezik fel.

  Általában jelentkező tünetek:
  - háti vagy ágyéki szakasz fájdalma
  - fokozott vagy csökkent háti és/vagy ágyéki gerincgörbületek
  - feszes izmok a comb hátulsó oldalán
  - a mellizmok és a gerinc melletti izmok feszessége
  - fáradékonyság
  - gyengült izomzat

  Röntgen tünetek
  - szabálytalan, berepedezett zárólemezek a csigolyatesteken
  - min. 3 ék alakú csigolya
  - Schmorl-csomók
  - csigolyaközti rések beszűkülése

  Hogyan lehetek biztos benne, hogy Scheuermann betegségről van szó?

  Ha a fent említett tüneteket tapasztaljuk, javallott egy orvosi konzultáció alkalmával feltárni a panaszok valódi okát. Általában a fizikális vizsgálat és egy kétirányú álló helyzetben készült röntgenfelvétel együttesen megmutatják a diagnózis felállításához szükséges képi kritériumokat.

  Lefolyásának megfelelő stádiumai

  Első stádium: Kb. 8-10 éves korban kezdődik, ilyenkor fokozott háti görbületre, hanyagtartásra és feltűnő fáradékonyságra figyelhetünk fel. A csigolyák épek lehetnek, fájdalom nem jellemző.

  Második stádium: Kb. 12-18 éves korig tart. Ebben a szakaszban már strukturális változások következnek be a csigolyákon. A gerinc érintett szakasza elmerevedik, mozgásbeszűkülés tapasztalható és fájdalom is jelentkezhet.

  Harmadik stádium: életünk végéig tart!

  Felnőttkori következmények
  Hiába tekinthető lezajlottnak a kórfolyamat, mivel a deformitás nem visszafordítható, ezért végigkíséri az érintettek életét. A megváltozott statikai helyzet miatt korai gerincoszlopot érintő degeneratív elváltozások jelentkezhetnek.

  Hogyan kezelhető?

  Kezdetekben, gyermekkorban nagyon fontos a megelőzés, tartásjavító elemeket tartalmazó mozgásforma rendszeres végzése. A legjobb választás a gyógytorna, melyet ki lehet egészíteni egyéb sportokkal.

  A testnevelés órákon a gyermek részt vehet, de javasolt kerülni a rázkódással járó mozgásokat, mint például a futás vagy az ugrálás; és a gerincoszlop extrém előre- vagy hátrahajlítását igénylő mozdulatokat. Vannak iskolák, ahol a gyermekeknek lehetősége van gyógytestnevelő által vezetett órákon részt venni.

  Ezen kívül fontos lenne minden korosztállyal megismertetnünk a gerincvédelem alapvető szabályait! Ez alatt a helyes tartást, helyes emelési technikát értjük.

  Súlyosan progrediáló esetekben szakorvosi vélemény alapján a fűzőkezelés nyújthat segítséget.

  Izomzatunk megfelelő szinten tartása folyamatos törődést igényel, hogy ha már lezajlott a folyamat, utána is fontos, hogy a szövődményeket megelőzzük, vagy késleltessük, vagy ha már kialakult bármilyen panasz, azt redukáljuk. Mivel minden kórlefolyás egyedi, ezért ajánlott egy speciális gyógytornász által összeállított gyakorlatsort követni, mely kifejezetten a tartó izmokat erősíti meg és a zsugorodott izmok megnyújtására is elegendő hangsúlyt fektet.

Scheuermann-betegség

Scheuermann-betegség

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák