A nyaki és válltájéki fájdalmak, merevség-érzés, vagy akár mozgásbeszűkülés gyakorlatilag mindennapos panaszok, ezért sokan nem is foglalkoznak vele. Azonban ha a panasz makacsul nem múlik, vagy rendszeresen visszatér, már mindenképpen szükséges figyelmet szentelni neki. Gerincgyógyász szakorvosunk, Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd-traumatológus néhány hasznos tanácsot fogalmazott meg azok számára, akik ilyen problémát tapasztalnak.

  A nyaki panaszok megszüntetéséhez első sorban a kiváltó okot kell feltárni. Az okok komolysága nagyon széles skálán mozoghat, kezdve egy egyszerű izomfeszüléstől, az idegbecsípődésen át, egészen a porckorongsérvig. Azonban nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, általában egészen egyszerűen megoldható problémáról van szó.

  A visszatérő nyakfájás hátterében leggyakrabban ez a 3 probléma áll:

  1. Nem megfelelő, esetleg kényelmetlen ágy, matrac vagy párna. Ez az első dolog, ami nyakfájás esetén végiggondolandó. Ha a panaszok reggelente jelentkeznek, pihenés után, akkor már gyanús, hogy a matrac vagy a párna lecserélése lehet a megoldás.

  De milyen is az ideális matrac és párna?

  Ortopédiai szempontból az a lényeg, hogy a matrac se túl puha, se túl kemény ne legyen, hanem éppen megfelelő támasztékot nyújtson testünknek. Ha nem jó az alátámasztás, akkor az ízületeink is nagyobb terhelésnek vannak kitéve, valamint ez a gerincünkre is negatív hatással van. A párna esetén szintén az alátámasztás a kulcs, elsősorban tarkó tájékon. Az ideális alvó pozícióban a fej és a törzs egy síkban helyezkedik el, így a gerinc egyenes.

  2. Rossz testtartás, esetleg gerincferdülés.

  Ez a probléma legtöbbször ülőmunkát végzők, diákok esetében merül fel. A helyes testtartás ezért is fontos, hiszen hanyagul, görbén ülve a gerincünk és az ízületeink extra terhelésnek vannak kitéve. A rossz testtartás így gyakran okoz nyaki és egyéb gerinctáji panaszokat. Ezek azonban az idő múlásával biztosan nem javulnak, hacsak nem teszünk ellene. A legegyszerűbb módja a fájdalom megszüntetésének és megelőzésének, ha szakképzett gyógytornászhoz fordulunk. Egyéni tornával és speciális módszereket alkalmazva egy jó szakember akár a kialakult gerincferdülésen is tud segíteni! Egyszerű rossz testtartás esetén pedig a fájdalom kezelése mellett a helyes testtartásra neveléssel oldja meg a problémánkat.

  3. A nyaki – vállövi izomcsomók merevsége, melyet erős stressz is okozhat.

  A stressz napjainkban életünk részévé vált, azonban nagyon fontos, hogy kordában tartsuk, és ne engedjük, hogy a szorongás uralkodjon el rajtunk. A negatív érzések akár komoly fizikai tüneteket is okozhatnak, gyakran például erős nyaki fájdalmakat, sőt, még migrént is. Fontos kihangsúlyoznunk, hogy erős fájdalom és mozgásbeszűkülés esetén mindenképpen szükséges ortopéd szakorvos felkeresése az okok tisztázása céljából. Ha kiderül, hogy nincs komolyabb elváltozás, „csak” a stressz okozta izommerevség vagy izomgörcs, akkor a legjobb terápia a gyógymasszázs. A masszázs segít fellazítani a letapadt és merevvé vált izomcsoportokat, feloldani az izomgörcsöket és csomókat, emellett pedig kiváló stresszoldó hatású terápia. Azoknak, akiknek a munkájuk sok stresszel jár, mindenképpen érdemes beiktatni az életükbe a rendszeres masszázsterápiát – akár megelőző, akár rehabilitációs céllal is!

  Cikkünk megjelent a BMM és a Femcafé.hu által közösen üzemeltetett Mozgásszervíz blogon is.

Szakorvosi tanácsok visszatérő nyakfájás ellen

Szakorvosi tanácsok visszatérő nyakfájás ellen

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák