A szarkopénia egy betegség elnevezése, mely időskorban jelentkező izomtömegvesztéssel és erőcsökkenéssel jár. A szarkopéniás beteg teljesítőképessége, mozgáskészsége romlik, hétköznapi feladatait nehezen látja el. A betegség jellemzően a kor előre haladtával jelenik meg, bár bizonyos hormonális- és anyagcserebetegségek következményeként fiatal korban is kialakulhat. Mivel az idősebb korosztályt tömegesen érinti, népbetegségnek tekinthető.Tilly Tamás gyógytornász sorait olvashatják a témában.

  Az egészséges ember izomtömege 25-30 éves kora között a legnagyobb, 40 éves kor fölött csökkenni kezd. Az izomtömegvesztés az életkor előre haladtával gyorsul; míg egy hetvenéves ember izomtömege a huszonévesnek kb. 65%-a, egy 80 körülié csak 45%-a. Az ilyen mértékű izomtömegvesztés nagyban csökkenti a fizikai teljesítőképességet, lassítja az anyagcserét és nehezíti a felépülést egy esetleges baleset vagy műtét után.

  A szarkopénia kezdeti tünetei a fáradékonyság, általános gyengeségérzet, kimerültség. A beteg számára megterhelőek lesznek az addigi rutinfeladatok, mint pl. bevásárlás, séta a parkban, cipekedés, stb. Lassul a járás tempója és az erőkifejtéssel járó mozdulatok. A szarkopénia késői szakában az erő és teljesítőképesség rohamosan csökken, ami gyors fizikai leépüléshez vezet.

  A csontritkuláshoz hasonlóan a szarkopénia idős korban mindenkit érint, mértékét ugyanakkor nagyban meghatározza az egyén életmódja. Mind a betegség megelőzésében, mind kezelésében döntő szerepet játszik az elegendő testmozgás és a megfelelő táplálkozás, amik lehetővé teszik az egyéni erő és teljesítőképesség növelését.

  A táplálkozásban nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelére. Hetvenéves kor körül a javasolt fehérjebevitel mennyisége 1,1 gramm testsúlykilogrammonként, ami egy átlagos felnőtt férfi esetében 85-90 gramm fehérjét jelent. Nem mindegy a bevitt fehérje minősége sem, a legmagasabb biológiai értékkel a tejsavófehérjék rendelkeznek. Súlyos szarkopéniás betegek esetében javasolt az anabolikus aminosavak, az izoleucin, a leucin és a valin kiegészítő fogyasztása is.

  A megfelelő mennyiségű testmozgás, mint az izmok adekvát ingere, elengedhetetlen az izomtömeg növeléshez. Az idős betegek többsége ugyanakkor nincs már olyan állapotban, hogy intenzív erőedzéseket végezzen, az ilyen emberek mozgásterápiája a gyógytornász kompetenciája. A helyesen összeállított gyakorlatok rendszeres végzésével és az egyén igényeit kielégítő fehérjebevitellel jelentősen javítható az erőnlét, teljesítőképesség, javul a közérzet és így az egyén életminősége is. A mozgás-és táplálkozásterápiát ugyanakkor kitartóan és folyamatosan kell végezni, megszakítása a beteg állapotának romlásával jár.

A szarkopénia - az időskori izomerő és izomtömegvesztés oka

A szarkopénia - az időskori izomerő és izomtömegvesztés oka

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák