A Trigger-pont, melyet a köznyelv izomcsomóként emleget, egy tapintható, fájdalmas köteg egy izmon belül, melyben a rostok tartósan összehúzódott állapotban vannak. Ezek az izomrészek nyomásra elég érzékenyek, súlyos esetben nyugalomban is fájhatnak, jellegzetes irányú kisugárzással. Tilly Tamás gyógytornászunk avat be a részletekbe.

  Hogyan alakul ki egy Trigger-pont?

  A Trigger-pontok kialakulhatnak az izom akut túlterhelését követően, például egy intenzív edzés vagy nehéz fizikai munka után, illetve bizonyos izmok kisebb fokú, de hosszútávú, túlzott igénybevétele nyomán is, úgymint nehéz táska cipelése vagy kényelmetlen ülés. Kezdetben a Trigger-pont nyomásra érzékeny, de nem okoz panaszt. Látens Trigger-pontról beszélünk akkor, ha a nyugalmi fájdalom még nincs jelen, de a csomó tapintásra fáj, ami fájdalom ki is sugárzik (akár távoli szegmensbe is). Legsúlyosabb formában a Trigger-pont nyugalomban is fáj, folyamatos panaszt okoz.

  A Trigger-pont kialakulása során a túlterhelt izomban a kalciumszint csökkenése miatt egyes rostok nem tudnak elernyedni összehúzódott állapotukból. Az így kialakult feszülés rontja az izomrész vérellátását, ezáltal az izomszövethez még kevesebb oxigén és kalcium jut. Oxigén hiányában az anyagcsere a tejsavas erjedés irányába tolódik el, mely tovább gerjeszti a folyamatot. Mindezek eredményeként az izomban egy összefeszült, fájdalmas köteg alakul ki, mely bőrön át is tapintható. Különösen gyakran alakulnak ki Trigger-pontok azokban az izmokban, melyek a nyugalmi testtartás fenntartásában is szerepet játszanak, mint például a vádli vagy a felső trapézizom (csuklya).

  Hogyan befolyásolja a Trigger-pont az izomműködést?

  A Trigger-pontok káros mivolta nem pusztán a fájdalomban merül ki. Akinek volt már hosszas cipekedés után „beállva” a nyaka vagy a dereka, érezhette, hogy a túlterelt izmok teljes izomhasa feszesebb tapintatú. Az idegrendszer folyamatosan kap információkat az izmok és inak feszítettségéről, és egymáshoz igazítja, kooordinálja a rostok tónusát. A Trigger-pontok gyakran alakulnak ki dúsan beidegzett izomkötegekben, mely a visszacsatoláson keresztül az egész izom fokozott tónusát eredményezi. A tartósan feszes izmok folyamatos reflexes gátlás alatt tarthatják ellenpárjukat, ami az izomegyensúly megbomlásához vezet.

  A Trigger-pontok kezelése

  A Trigger-pontok kialakulása egy öngerjesztő folyamat, mely ugyanakkor szerencsére visszafordítható. A befeszült csomók kioldásával megszüntethető a fájdalom, izomfeszesség és az ebből adódó korlátolt mozgás. A feszes izmok és kötőszövetek manuális technikákkal lazíthatóak fel a leghatékonyabban. Az izmokat körülölelő fasciák felszabadításával kisebb Trigger-pontok maguktól is megszűnhetnek, nagyobb csomók célzott masszázzsal lazíthatóak el. A Trigger-pontok elernyedését érzékelve az idegrendszer segíti az izom többi részének lazulását, ezáltal az ilyen kezelés gyorsan és hatékonyan csökkenti az izomfájdalmat.

Tudnivalók a Trigger-pontokról

Tudnivalók a Trigger-pontokról

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák