Hallott már a rectus diastasis vagyis a szétnyílt hasizom kifejezésről?

  Ijedtségre nincs semmi ok, ez egy természetes folyamat, ami a szervezetben zajlik a várandósság időszakában. A 9 hónap során rengeteg változás megy végbe azért, hogy a gyermek növekedhessen.

  Ennek része a has nyilvánvalóan jelentős növekedése is, ehhez alkalmazkodnak a szövetek: megnyúlnak, elvékonyodnak, lazulnak, hogy helyhez juttassák a magzatot. Abban az esetben, ha ez az alkalmazkodás nem tud maradéktalanul megtörténni, károsodhatnak a környező szövetek, akár szakadás is létrejöhet a hasizmokat összekötő kötőszövet, a linea alba állományában. A linea alba egy, az egyenes hasizom két oldalát középen, a köldök vonalában, függőlegesen összekötő erős, kötőszövetes rost. Fontos struktúra, mert itt kapcsolódik össze az említett négy hasizom e közös érintkezési felület által. A has gyors növekedésének elősegítésére a relaxin hormon fellazítja a hasizom szövetét, e rugalmas kötőszövet, a linea alba pedig követi a has tágulását a várandósság alatt, mely folyamatnak köszönhetően meggyengül a kapcsolat a hasizmok között.

  Problémáról akkor beszélhetünk, ha a kötőszövetes rostok távolsága meghaladja a 2 ujjnyi távolságot. (Ha a hasat megvizsgálva két ujjnyinál nagyobbnak érzékelhető az egyenes hasizmok közötti távolság, érdemes szakemberhez fordulni.)

  Miért szükséges erre odafigyelni?

  A hasizmok, így az egyenes hasizom is fontos szerepet játszik a gerinc tartásában, egyfajta elülső támaszfalat jelentenek a gerincnek. Így érthetően, amikor a hasizmok a terhesség során termelt relaxin hormonok hatására meglazulnak és távolodni kezdenek egymástól, tehát meggyengül az említett elülső támaszfal, a hasizmok nem tudják ellátni megfelelő funkciójukat, komoly statikai hibák léphetnek fel, felborul az izomegyensúly. Nagyobb terhelés éri a medence alapot és a gerincet is, a fájdalommal kísért rossz tartás alakulhat ki a kismamánál, mindehhez gyenge gátizom és nagy has társul.

  A hasizmok felépítése

  A hasizmok (m.rectus abdominis, m.transversus abdominis, m.obliquus internus, m.obliquus externus) rendkívül fontos szerepet játszanak szervezetünk egészséges működésében, és sokféle funkciót látnak el:

  - A hasüreg lezárása, hasüregi szervek védelme, rögzítése.
  - A test különféle mozgásait hozzák létre változatos irányú lefutásuknak köszönhetően.
  - Segítik a széklet és vizeletürítést.
  - Köhögéskor és tüsszentéskor is aktívak.
  - Tónusukkal az intraabdominalis (hasüregi) nyomás fenntartásához járulnak hozzá.
  - Szerepük a szülés folyamatában is nélkülözhetetlen.
  - Kisebb-nagyobb dolgok emelésekor is aktivizálódnak.
  - Részt vesznek a medencefenék rögzítésében is.

  A szétnyílt hasizmok általában a harmadik trimeszterben válnak észrevehetővé. A szülés után a szétnyílt hasizomnak fiziológiás esetben a szülés utáni néhány hónap során záródnia kellene. A regenerálódás magától valamelyest megtörténik, ám egy pontnál tovább sokszor nem megy a folyamat, és a rés megmarad. Mivel rés található az egyenes hasizmok között, abban az esetben, ha nem megfelelően végzett hasizom erősítő gyakorlat történik, a belső szervek kitüremkedhetnek, a köldök kidudorodhat, sérvszerű tüneteket provokálva.

  A legfontosabb ebben az esetben a szakemberrel való kapcsolatfelvétel. Feltétlenül forduljunk gyógytornászhoz, aki az állapotfelmérést követően összeállít egy személyre szabott mozgásprogramot, amelyet akár otthon is végezhetünk. A megfelelő kezeléssel és a szorgalmas gyakorlással akár néhány hét alatt jelentős javulást érhetünk el.

Várandósság - rectus diastasis – amiről többet kellene beszélni

Várandósság - rectus diastasis – amiről többet kellene beszélni

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák