Sokan nem tudják mit is jelent és hogyan alakul ki valójában a gerincsérv, más néven porckorongsérv.

A porckorongoknak igen fontos szerepük van a gerinc működésében. A csigolyák közti porckorong mindegyike egy erősebb, keményebb külső és egy puhább belső részből áll. A puha rész biztosítja a gerinc rugalmasságát, terhelhetőségét. Magában a porckorongban kevés érzőideg található, így a porckorongban létrejött kopás sokáig nem okozhat panaszokat.

A mindennapi mozgások, rendellenes terhelések alatt a porckorong veszít víztartalmából, rugalmassága az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, és egyre nehezebben regenerálódik.

porckorongsérv

Ha a porckorongok vizet veszítenek, ennek a következménye, hogy a külső keményebb rész meggyengül, a belső rész előreboltosulhat, kitüremkedhet, vagy egészen át is törhet a kemény külső rétegen. A porckorongnak ez a része nyomás alá helyezheti, vagy akár meg is sértheti a gerincvelőből kilépő ideggyököket.

A gerincsérvnek azt az állapotot nevezzük, amikor a rostos külső gyűrű meggyengül, folytonossága megszakad és a belső kocsonyás állomány kiboltosul a helyéről. Attól függően, hogy a nyomás milyen környező szövetekre gyakorol hatást, változatosak a tünetek.

porckorongsérv

A kiboltosulás korlátozódhat a csigolyák között kilépő ideggyökre vagy kiterjedhet egyenesen a gerincvelőre is. A helyzet romlásával a fájdalmak kisugározhatnak a lábba, fartájékba, vagy az ágyékba. Jellemző a lábzsibbadás, hangyamászásérzés, melyek a derékból – csípőből indulnak el, és terjedhetnek a lábfejig. A tünetek megjelenésekor azonnal ortopéd vagy reumatológus szakorvos felkeresése javasolt.

porckorongsérv

A diagnózis felállításához ortopéd vagy reumatológus szakorvos segítségét vegyük igénybe, ehhez szükség lehet a gerinc megfelelő szakaszának MRI vizsgálatára. A porckorongsérv konzervatív kezelését ortopéd orvos, reumatológus és neurológus szakorvos, míg műtétet idegsebész végzi.

Szakorvosi konzultáció után a legtöbb esetben a konzervatív terápia segít. Célzott megfelelő szegmentekre ható gerinctornával, melyet gyógytornász tanít meg, a folyamat visszafordítható. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő felkészült gyógytornászok segítenek megelőzni a porckorongsérv kialakulását, illetve elkerülni a műtéti beavatkozást!