Kismama torna

A várandósság ideje alatt a nők szervezete számos nagy változáson megy keresztül. Az áldott állapot hatással van a teljes testre, azonban leginkább a mozgató szervrendszert terheli meg. Gyakran alakulnak ki különböző mozgásszervi panaszok, amelyek kellemetlen fájdalommal, sőt akár mozgásbeszűküléssel is járhatnak. Ezek elkerülésében, vagy akár a kialakult panaszok kezelésében is kulcsfontosságú szerepe van a tornának. Szakképzett gyógytornászunk minden kismama számára személyre szabott gyakorlatsorozattal segít megelőzni a mozgásszervi problémákat várandósság alatt, és felkészülni a gyermek születésére.

Milyen mozgásszervi változások okozhatnak panaszokat a várandóság alatt?

A legelső, szembetűnő változás a testtartás megváltozása. A medence előrebillen (részben a baba súlya, részben pedig hormonális okok miatt), mely derékfájdalmakhoz és egyéb gerinc elváltozásokhoz vezet. A testtömeg megnövekedése, illetve a hasizmok megnyúlása miatt a gerinc előrehúzódik, a váll- és mellizmok meggyengülnek, a fej előretolódik, nyaki problémákat generálva ezzel.

A lábak helyzete és terhelési felszíne is megváltozik, a boltozatok lesüllyednek, melyek további fájdalmakat okozhatnak.

A kismama torna célja a várandósság alatt fellépő mozgásszervi problémák megelőzése, a kialakult elváltozások kezelése, a tünetek enyhítése, valamint a szülés utáni regeneráció.

Mi történik a kismama tornán?

Szakképzett gyógytornászunk minden kismamával személyre szabottan foglalkozik, ezért az első találkozás alkalmával teljes állapot felmérés történik. A felmérés után egyéni gyógytorna következik, melynek fő elemei:

  • izomerősítés különböző testhelyzetekben,
  • a mozgásterjedelem-növelés, különös tekintettel a “core” izmokra és a gerinc melletti mélyizomzatra,
  • medencefenék- és gátizomtorna az izomtónus javítása érdekében, amely nagyban fogja befolyásolni a szülés menetét,
  • a várandósság végéhez közeledve speciális légzőtechnikák és vajúdó testhelyzetek betanítása, ezáltal is segítve a szülés menetét, könnyedebb lefolyását.

Gyermekágyi torna

A kismamákat a szülés után sem hagyjuk magukra, hiszen ilyenkor szervezetük extra megterhelésnek van kitéve. A szülés számos változást okoz a mozgató szervrendszerben, melyek akár ízületi problémákhoz is vezethetnek. A kellemetlen problémák elkerülése mellett a gyermekágyi torna fő célja a regeneráció, a szülés okozta izomproblémák helyreállítása.

A gyermekágyi torna a szülést követő első héttől már elkezdhető. Fő részei a mobilizálás, a keringésjavítás, valamint izomfűző kialakítása. A gátizomtornával megelőzhető, illetve hatékonyan kezelhető az inkontinencia is. A gerinckímélő életmód elsajátítása szintén alapvető fontosságú ebben a szakaszban.

Munkatársaink - Kismama torna

Kismama torna

Kismama torna