A manuálterápia a mozgásszervi panaszok speciális kezelési módszere, ami részletes, analitikus mozgásszervi betegvizsgálatra épül. Páciens központú módszer, melynek legfontosabb előnye a differenciálás különböző izom- ízület-ideg képletek közt, hogy azt az eltérést, struktúrát tudjuk kezelni, ami valóban kialakítja a páciens panaszát.

Milyen probléma esetén alkalmazunk manuálterápiát?

Elsősorban sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások esetén kialakuló ízületi mozgásbeszűkülések és problémák kezelésére, valamint reverzibilis mozgásszervi betegségek, akut és krónikus panaszok esetén kiválóan alkalmazható.

Hogyan történik a manuálterápiás kezelés?

A módszer által a gerincet és az ízületeket kézzel vizsgáljuk végig, hogy az izmok állapotát megfelelően feltérképezzük.
A terápia elsődleges célja a mozgás-lehetőség megteremtése: az ízületek véghelyzetében végzett ismételt mozgásokkal, amely nem összetévesztendő a kiropraktőrök által végzett manipulációval.A manuálterápiás fogások bármely pillanatban leállíthatóak, nem hirtelen végzett mozgásformák.
A kezelés során a test egyéb részein is feltárja a panaszt fenntartó tényezőket vagy az esetlegesen kialakult korrekciós mechanizmusokat.

Milyen manuálterápiás módszert alkalmazunk rendelőnkben?

Maitland-módszer
Az angol-ausztrál koncepció egy páciens központú, klinikai bizonyítékokon alapuló módszer, mely az ideg- izom-, és ízületi-rendszer teljes körű vizsgálatát és kezelését foglalja magába. Az átfogó fizikális vizsgálat a probléma analizálására, a tünetek forrásának felkutatására, illetve a forrás kialakulásának okára irányul, hogy a terápia során azt tudjuk kezelni.

A módszer különlegessége a sajátos gondolkodásmód, mely az elméleti megalapozottság és a klinikai érvelés átjárható kettős rendszerén alapszik. Fontos eleme a folyamatos kommunikáció, újratesztelés, újragondolás, az aktuális tünetekhez való alkalmazkodás; a tesztelés, illetve kezelés következtében kialakult állapotra való reagálás.

A manuális fogások alkalmazásával lehetővé válik a sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások következtében kialakult fájdalom csökkentése, valamint az ízületi mozgás beszűkülés, korlátozottság megszűntetése. Az idegmobilizáló technikák használatával a korlátozott idegi elmozdulás, a gyulladások, letapadások, nyomásos állapotok miatti akadályozott idegi működés javítása idézhető elő.

A cél az izom-, ideg-, és ízületi- rendszer funkciójának optimalizálása, a minél gyorsabb funkcionális rehabilitáció megkezdése. A kezelés során a páciens tüneteinek mértékéhez, súlyosságához adaptáljuk a kivitelezett fogások erősségét, a végzett technika ismétlésszámát. Az egyes technikák alkalmazása után újratesztelést végzünk, így szubjektív és objektív visszajelzést kapunk, mely befolyásolja a kezelés további menetét.

Mulligan-módszer
A Mulligan manuálterápia kidolgozójáról, az új-zélandi gyógytornászról, Brian Mulliganról kapta a nevét. Módszerével a test minden fájdalmas, mozgásterjedelmében beszűkült ízülete kezelhető, valamint fájdalmas izomkontrakciók esetén is hatékony.

A módszer lényege, hogy a gyógytornász egy passzív mobilizációt fenntartva aktív mozgást végeztet a pácienssel. Így az ízület pozíciós hibája korrigálódik és a mozgás fájdalommentessé válik.

A páciens aktív mozgásának végén a terapeuta a beszűkült mozgás irányába passzívan nyomást gyakorol.
A páciens újra fájdalom nélkül képes kivitelezni az eddig fájdalmas mozgást, ezáltal a fájdalmas mozgás ellen védekező mechanizmusok is kikapcsolódhatnak.

Milyen problémáknál alkalmazható a Mulligan manuálterápia?

  • Ízületi porckopás kezelése
  • Krónikus, fájdalmas, beszűkült ízületek kezelése
  • Trauma, műtét utáni rehabilitáció
  • Fejfájás kezelése
  • Túlerőltetésből származó problémák kezelése (teniszkönyök, golfkönyök)
  • Ín-, izomgyulladás kezelése
  • Helytelen testtartás miatt kialakuló derék-, hát-, nyakfájdalom kezelése.

A terápia kiemelten fontos része az önterápia, így a páciens a terápia aktív résztvevője, valamint néhány alkalom után függetleníteni tudja magát a terapeutától. A kezelések közötti időben a kezelő otthon elvégzendő feladatokkal látja el a pácienst, a gyógyulás érdekében.

Munkatársaink - Manuálterápia