Mi az a PRP kezelés?

A PRP kezelés (Platelet Rich Plasma - azaz vérlemezkében gazdag plazma kezelés) egy konzervatív terápiás módszer, melynek során a páciens saját véréből nyerjük ki a gyógyulást elősegítő hatóanyagot. Magyarországon sajátvér terápiaként vagy Drakula terápiaként vált ismertté, és gyakran alkalmazzák a gyógyítás mellett egyéb szépészeti és kozmetikai kezelések során is.

A PRP kezelés során 10-20 ml levett vérből egy speciális centrifugáló gép segítségével állítjuk el a PRP hatóanyagot, amely olyan vérlemezkékből áll, amelyek a normál vér trombicita tartalmának 6-8-szorosát tartalmazzák. A trombociták olyan biológiailag aktív fehérjék a vérben, melyek elősegítik a szövetek és a csontok regenerációját. A koncentrált PRP hatóanyagot a panaszos testrészbe injekciózva gyorsabb és tartósabb regeneráció érhető el.

Mi történik a PRP kezelés során?

A kezelést szakorvosi javaslatra ajánlott megkezdeni. Első lépés a vérvétel, ilyenkor kb. 10-20 ml vér levétele szükséges, melyet egy speciálisan erre a célra kialakított centrifugába teszünk. Az eljárás során a vér alkotóelemeinek szétválasztása történik, hogy aztán a gyógyulási folyamatot leginkább aktiváló elemeket összegyűjtve kinyerjük a PRP koncentrátumot. Az így kapott plazmát injekcióval visszajuttatva a panaszos területre, a szervezet öngyógyító mechanizmusát felhasználva serkentjük a gyógyulási folyamatot.

Milyen panaszokra ajánlott a PRP kezelés?

- ízületi porckopásra és gyulladásra
- ín- és szalagsérülésekre,
- krónikus íngyulladásra,
- izom- és sportsérülésekre,
- krónikus eredetű gyulladások pl. teniszkönyök/golfkönyök,
- csonthártya irritáción alapuló sarok és/vagy talpfájdalom pl. sarkantyú,
- krónikus Achilles-íngyulladásra,
- derékfájdalomra,
- rotátorköpeny szakadásra, keresztszalag szakadásra,
- műtét után a rehabilitáció idejének lecsökkentésére.

Melyek az eljárás előnyei?

A kezelés nem jár mellékhatással, mert a páciens saját véréből kinyert hatóanyagot injektáljuk vissza. A kezelés után a regenerálódott szövetek erősebbek és jobban tartanak. Számos esetben az eljárással elkerülhető a sebészi beavatkozás, illetve az agresszív gyógyszeres kezelés is.

Munkatársaink - PRP kezelés