Mi a köszvény?

A köszvény egyfajta anyagcsere-zavar miatt kialakuló ízületi gyulladás, mely fájdalmas rohamokat okoz az érintett ízület(ek)ben. Leggyakrabban a lábfejen, a nagylábujj ízületében jelentkezik , azonban előfordulhat a boka, a térd, a könyök a csukló és a kézfej ízületeiben is.

A köszvény tünetei és a köszvény jelei:

A gyulladást a szervezetben található magas húgysav (purin) szint okozza. Normál esetben a húgysav kiválasztásra, és a felesleg ürítésre kerül a veséink által, köszvény esetén azonban a vérben túl sok purin marad, ami tűhegyes kristályok formájában kicsapódik az ízület(ek)ben.

A köszvény betegségre általában maga a köszvényes roham hívja fel a figyelmet. Ez erős ízületi fájdalommal jár, mely gyakran éjszaka jelentkezik és akár 5-7 napig is eltarthat. A fájdalom mellett az érintett ízület kipirosodik, duzzadttá és kifejezetten nyomásérzékennyé válik. A roham nyomtalanul elmúlhat akár magától, vagy fájdalomcsillapítók hatására is 5-7 nap után, azonban bármikor visszatérhet. Az ismétlődő rohamok a fájdalom és az életminőség romlása mellett komoly ízületi károsodást és deformációt is okozhatnak, ezért érdemes az első jeleknél reumatológus szakorvos felkeresése.

Köszvény

A köszvény kezelése:

A diagnosztizált köszvény akut szakaszában először nonszteroid fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása javasolt. Súlyosabb esetben azonban szóba jön szteroidos kezelés is akár szájon át szedhető gyógyszer, akár helyileg az ízületbe adott injekció formájában is. Az akut szakasz kezelése után a húgysavszint csökkentése a cél.

Ennek érdekében reumatológus szakorvos javasol terápiás tervet, mely általában tartalmazza a fehérje bevitel csökkentését, a vörös húsok és halak fogyasztásának kerülését, valamint az alkoholfogyasztás minimalizálását is.

Kivizsgálás: reumatológus szakorvos
Kezelés: reumatológus szakorvos
Blog: Köszvény diéta - alacsony purin tartalmú ételekkel

Köszvény

Munkatársaink - Köszvény

Reumatológia

Köszvény

Bejegyzések - Köszvény

Szokásainkról árulkodnak kézbetegségeink

2016. 10. 03.

A lakosság körében egyre több a pattanó ujj, az alagút szindróma és az ínhüvelygyulladás

Sokan tehetetlenek, hiszen a munkájuk miatt nagy terhelésnek teszik ki minden nap kézfejüket, csuklójukat. A megfelelő életminőséghez viszont ugyanolyan szükségünk van a kezünkre, mint testünk többi részére. Az ínhüvelygyulladás, a pattanó ujj, az alagút szindróma egyre gyakoribb jelenség a hazai lakosság körében. Magánrendelőnk ortopéd szakorvosa, Dr. Moravcsik Bence Balázs szerint azonban ezek elkerülhető problémák, még azok számára is, akik munkájuk miatt minden nap terhelik felső végtagjukat.

Tovább →

Így előzze meg a csontritkulást!

2016. 11. 28.

Egymillió magyar szenved csontritkulásban - Négyszer több nő érintett a „néma kórban”, mint férfi

Gyógyszeres kezeléssel, vagy fizioterápiával lehet a leghatékonyabban kezelni a csontritkulást, amely miatt sokszor még a lakás átrendezése is szükségszerű a páciens épsége érdekében. Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd szakorvosunk szerint csaknem egymillió embert érint a betegség, pedig megelőzése sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

Tovább →

Így üljön, hogy ne fájjon a háta!

2016. 12. 16.

A hát- és derékfájdalom napjainkban egy jelentősen elterjedt, mindenkit érintő mozgásszervi problémakör. A panaszokat általában a gerinc fokozott terhelése okozza, például a mindennapi ülőmunka és a mozgásszegény életmód. Nem szükséges azonban szakmát változtatnia annak, akinek a sok üléstől gerincpanaszai vannak! Mozgásszervi szakértőnk, Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd szakorvos és gerincgyógyász a TV2 Több, mint testőr című műsorában beszélt az egészséges, gerinckímélő ülés titkáról és lehetőségeiről. Tovább →