Mi az ENG – elektroneurográfiás - vizsgálat?

Az ENG (elektroneurográfiás) vizsgálat a környéki idegek állapotáról, működéséről szolgáltat adatokat. A vizsgálat során az idegeket elektromos árammal ingereljük és az adott ideg által ellátott izmon elhelyezett elektróda által detektált választ rögzítjük.

A vizsgálaómódszer alkalmas az egyes környéki idegek betegségei (mononeuropathiák), így az alagút szindrómák (pl.:carpalis alagút syndroma) a környéki idegrendszer általános megbetegedéseinek (polyneuropathia) igazolására. Az ideg-izom átmenet betegségeinek (myasthenia gravis) kimutatására is alkalmas. Hasznos ezen kívül az ideggyökök károsodásának (radiculopathia) és az idegfonatok (plexusok) érintettségének elkülönítésére, valamint igazolhatja a gerincvelői mozgató idegsejtek betegségeit is.

Az EMG (elektromiográfia) vizsgálattal az izmok működéséről kapunk információt. A vizsgálat során vékony tűelektródát helyezünk az izomba és regisztráljuk az elektromos választ nyugalomban, ill. az izom mozgatása, megfeszítése során. A vizsgálat sokszor az ENG vizsgálattal együtt értékelve ad információt. Az izmok saját betegségei, az izomgyulladással járó kórképek esetén elsőrendű fontosságú eljárás, de az idegregeneráció fokának megítélésére illetve egyes betegségek (pl. polyneuropathia) akut vagy krónikus voltának elkülönítésére alkalmas.

Az elektroneurográfiás (ENG) és elektromiográfiás (EMG) vizsgálatot Dr. Simó Magdolna klinikai neurofiziológus főorvos végzi Pesti magánrendelőnkben (XIII. kerület).

Dr. Simó Magdolna
Pesti Mozgásszervi Magánrendelő (Szevermed)

Kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!
ENG/EMG vizsgálat időpontjai a héten


Ma

Mai napra kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!
Milyen panaszokat gyógyítunk?

Bejegyzések - ENG/EMG vizsgálat

Az egyéni terápia jelentősége a csoportos tornával szemben

2018. 07. 18.

Egyéni vagy csoportos gyógytorna: ez itt a kérdés! Tatai Krisztina gyógytornász-fizioterapeutarnász-fizioterapeuta segít eligazodni és magyarázatot adni a kérdésre. Tovább →

Amit érdemes tudni a nyaki porckorongsérvről

2018. 07. 09.

 A nyaki fájdalom gyakori panasz, melynek hátterében számos ok húzódhat meg. A nyaki porckorongsérvről valamint sajátosságairól magánrendelőnk gyógytornásza, Ocskay Annamária ír cikkében.

Tovább →

A manuálterápia jelentősége a várandósság során és a szülést követően

2018. 07. 05.

Simányi-Végh Nikola gyógytornász, manuálterapeuta megosztja velünk, hogy mi a jelentősége a manuálterápiának a várandóság során és a szülést követően.

Tovább →