Lába egészsége – az akadálymentes járás kulcsa!

Szakszerű láb állapotfelmérés a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben!

Napjainkban egyre elterjedtebb probléma a talp és a láb különböző deformitása, amely fájdalmas panaszok kialakulásához vezethet. Az állapotfelmérés célja, hogy megelőzzük a panaszok kialakulását, felmérjük a páciens lábának és talpának állapotát, valamint az esetlegesen kezdődő deformitásokat. Ezt egy speciális számítógépes talpnyomásmérés segítségével, egy úgynevezett talptérkép kirajzolásával tudjuk vizsgálni. A mérés után ortopéd műszerészünk segít értelmezni az eredményeket és azok függvényében szakszerű tanácsokkal is ellátja.

Láb állapotfelmérés

Milyen panaszokat vizsgálunk?

Fájdalom: ha talp-, sarok-, boka- vagy térdtáji fájdalmak jelentkeztek, sérülés nélkül.
Lúdtalp: ha a láb boltozatok ellapultak.
Bokasüllyedés: ha a boka befelé vagy kifelé dől.
Deformitás: ha lábon, ujjakon akár fájdalom nélkül észlelhető dudor nőtt.
Bütyök: ha a nagylábujjon bütykösödés látható.
Kalapácsujj: ha a lábujjak karomállásba helyezkedtek.
Bőrkeményedés: ha egyenlőtlen a talp terhelése visszatérő bőrkeményedés alakulhat ki.

A helyszínen rendelkezésre álló szolgáltatásaink:

- Speciális, egyedi gyógytalpbetét készítés – akár azonnal, elkészülési idő körülbelül 30 perc.
- Gyermekek részére méretvételi lehetőség egyedi talpbetétkészítéshez.
- Gyógycipőrendelés széles választékunkból, méretvétellel együtt – az elkészülési időről ortopéd cipészünk tájékoztatja.
- Sportbetétek és szendvics szerkezetű betétek a helyszínen megvásárolhatók.

Miből áll ez a felmérés?

- Láb állapotfelmérés: számítógépes analízis, talpi nyomástérkép elkészítése
- Tanácsadás: ortopéd műszerész segít értelmezni talptérképet
 - Megelőzés: szükséges-e kezelés, speciális talpbetét, vagy egyedi cipő készítése?

Kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!
Lábdiagnosztikai vizsgálat időpontjai a héten


Ma

Mai napra kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!Láb állapotfelmérés


Milyen panaszokat gyógyítunk?

Bejegyzések - Lábdiagnosztikai vizsgálat

​6 hét Önmagunkért - az Édesanyáért

2018. 01. 14.

A szülés előtti 9 hónap során hatalmas fizikai és hormonális változások mennek végbe a kismamák testében. A baba világrajövetele utáni 40 napot nevezzük gyermekágyi időszaknak, ami nevéből is adódóan a pihenés és a regenerálódás időszaka. A tudatos felkészülés az anyai szervezet mihamarabbi felépülését nagyban segíti. Az újdonsült anya és gyermek egyaránt kivételes odafigyelést és gondoskodást igényelnek az első időkben. Szinger Lili a BMM Kismama program gyógytornásza írja le, amit érdemes tudni a témáról.

Mi zajlik le az anya testében?

Ebben a szakaszban történik a szülés során elszenvedett sérüléseknek a regenerációja (a természetes szülést és a császármetszést követően egyaránt). A méh mérete fokozatosan csökken, emellett a várandósság alatt megnyúlt szövetek, vagyis a hasizmok, a gátizomzat, a méh tartó szalagjai és a területen elhelyezkedő kötőszövetek együttesen törekednek az eredeti méretük visszanyerésére.

A teljes gyógyulás eléréséhez a test tudatos helyreállítása szükséges, melyet már a gyermekágyi időszakban érdemes elkezdeni, ezzel is megkönnyítve a későbbi munkát, hogy megelőzzük vagy kezeljük a már kialakult kellemetlen szövődményeket.

Hogyan segíthetek magamnak ebben a folyamatban?

Fontos tudnunk, hogy minél előbb kezdjük el felkészíteni a testünket az anyai örömökre, annál könnyebb és gyorsabb a regenerálódás folyamata. Első lépésben még mielőtt megtörténne a fogantatás, érdemes megalapoznunk ismereteinket és testi képességeinket a kihívásokkal járó változásokra. Egyre többet hallani a tudatos gyermekvállalásról, hogy a nők tervezetten készítik fel magunkat az új jövevény érkezésére. Ezt követően pedig a terhesség során a növekvő súly és a hormonális változások újabb kihívások elé állítják a kismamát, testileg és lelkileg is alkalmazkodni kell ezekhez. Legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy kizárólag a babára fókuszálnak, elfeledve a saját magukkal való törődést. Elengedhetetlen foglalkoznunk saját magunkkal is, hiszen ami a mamának jó, az a babának is.

Tájékozódjunk. Kérjük ki szakemberek véleményét, felvilágosítását a testünkben zajló folyamatokról és változásokról.Sajnos több szövődmény is jelentkezhet a várandósság kapcsán, melyek célzott odafigyelést igényelnek.

A szülést követő időszak

A szülés folyamatát testünk stresszként éli meg. A természetes szülés alatt a hüvely és a gátizom mikro sérüléseket szenved el, ezért fokozott higiéniás odafigyelést igényel az intim terület. Az első napokban a fájdalomtól függően langyos vagy hideg folyóvízzel érdemes tisztálkodni, semmilyen tisztálkodó szer nem javallott a fertőzések, gyulladások elkerülése érdekében. Hazánkban gyakorta végeznek gátmetszést. A varratokat kb. 5 nap után távolítják el, melyet Betadine-os vattával kezelhetünk.

A szülés utáni 6 hétig sem a nemi élet, sem pedig az ülőfürdő nem javasolt. Azoknál a nőknél, akiknél császármetszést végeztek fokozottan ügyelniük kell a sebhigiéniára és pontosan be kell tartaniuk az orvos által adott utasításokat a seb tisztításával kapcsolatban a fertőzések megelőzése miatt.

A szülést követően 30-50%-ban előfordul a stressz-inkontinencia kialakulása, leginkább a természetes úton szülő édesanyákat érinti. Ez azt jelenti, hogy a meggyengült medencefenék izmai nem képesek ellátni feladatukat, így kialakul a vizelet tartásának zavara. Általában a probléma magától rendeződik, de előfordul, hogy hosszabb távon maradandóvá válik. Érdemes gátizom torna segítségével meggyorsítani a gyógyulás folyamatát és megszüntetni a tüneteket. Az első 6 hétre nézve megoszlanak a vélemények a gátizom torna elkezdéséről, de az óvatos, fájdalommentes feszítések gyakorlása elkezdhető, amit idővel fokozatosan nehezíthetünk.
A kialakult, de már tünetmentes inkontinencia hajlamosít a következő terhességnél ismételt visszatérésére, illetve az idősebb korban is előfordulhat a probléma. Ennek elkerülése érdekében FONTOS az intimtorna gyakorlása a panaszok elmúlása után is!

A császármetszés útján történő szülés utáni korai és késői időszakban is kicsit eltérően kell nekikezdenünk a regenerálódáshoz. Fontos tudnunk, hogy ugyanúgy kell tekintenünk rá, mint bármely más műtétre. Már a kórházban érdemes elkezdenünk az alsóvégtagokkal és a farizmokkal végzett feszítéseket, a bokák átmozgatását a keringés támogatásának céljából.

A várandósság alatt megnyúlt izmok, illetve a császármetszés miatt érintett hasizmok regenerálódásához is hozzá tudunk járulni már ebben az időszakban is. Mivel fő feladatunk lesz visszaállítani a törzs izmainak megfelelő funkcióját, ezért már a terhesség előtt vagy az első időszakban érdemes szakember segítségét kérnünk a mély hasizmok aktiválásának megtanulásában. Ebben az időszakban javasolt a betanult aktiváció gyakorlása. Az első három hónap alatt kerülnünk kell minden olyan mozgást, amely haspréssel és hasi nyomásfokozódással jár (cipekedés, nagy súlyok emelése), mert ez a medencefenék izmait megterhelve hátráltathatja a gyógyulás folyamatát.

Az aktív tornát megelőzően érdemes a helyes testtartás tükörben ellenőrzött gyakorlása is. Nagyon fontos, hogy tudatosan szoktassuk vissza a testünket a pocaklakónk nélküli tartásra, hiszen sok derékfájdalom okozója és fenntartója a helytelen tartás.

+ Jó tanács!

Érdemes elsajátítanunk a helyes emelés, lehajolás technikáját, hogy gerincünket kíméljük, ezáltal is védve magunkat a deréktáji panaszok kialakulásától.

Tudj meg többet Kismama programunkról, ahol ingyenes előadás által is tájékozódhatsz a tested változásáról, valamint szakemberek segítségével tudatosan felkészülhetsz a szülésre, a szülés utáni regenerálódásra!

Tovább →

Felkészülés a babavárásra

2018. 01. 04.

Előbb, vagy később minden nő fejében megfogalmazódik a vágy, hogy kisbabát szeretne. A gyermekvállalás az ember életének egyik legnagyobb jelentőségű, legtöbb változást eredményező, életre szóló elhatározása. Egymás között kimondhatjuk: eddig megszokott, nyugodt kis világunk a feje tetejére áll.

Nagyon fontos amennyire csak lehet, felkészülten belevágni ebbe a kalandba. Mai rohanó világunkban rendkívül nehéz kiegyensúlyozottan élni, egészségesen táplálkozni és rendszeresen sportolni. Mégis figyelnünk kell magunkra az elkövetkezendő időszakban leendő gyermekünk és önmagunk érdekében! Már hónapokkal a fogantatás előtt érdemes változtatni egy-két dolgon, hogy a megtermékenyülés esélyét növeljük, és a terhesség alatti komplikációkat kivédjük.

Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy testünk és lelkünk felkészülhessen az új kis élet befogadására.

Életmód

Az egészséges életmód alappillérei: az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és a lelki egyensúly. Ha ezeknek eleget teszünk, növeljük a megtermékenyülés esélyét, és megóvjuk magunkat az aggodalmak nagy részétől.

A táplálkozást illetően elengedhetetlen a minőségileg és mennyiségileg megfelelő ételek fogyasztása, előnyben részesítve a nem feldolgozott élelmiszereket; kellő mennyiségű folyadék, lehetőleg víz bevitele; mértéktartó, ámde megfelelő mennyiségű kalóriát, vitamint és ásványi anyagot tartalmazó étkezések. Magzatunk egészsége érdekében pedig kötelező a káros szenvedélyek, mint a dohányzás és a túlzott alkohol fogyasztás kerülése.

Mozgás

A fogantatás előtt érdemes felkészíteni testünket a várandósság édes terhére. A növekvő magzat fizikai terhe nagy kihívást jelent az anyai szervezet számára. Fordítsunk figyelmet testsúlyunkra, erőnlétünkre, fittségünkre, a testtartásért felelős izmaink megfelelő állapotára. Ha mozgásszervi problémával küzdünk, még a fogantatás előtt vizsgáltassuk ki magunkat ortopéd-traumatológus szakorvossal.

Nemcsak a fogantatás előtti időszakban, a várandósság során és a szülés utáni is elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Ebben kérjük gyógytornászunk segítségét!

Gondolataink

Teljesen természetes, hogy a gyermekvállalás gondolata aggodalmakkal társul. Sok nő aggódik, egészséges gyermeke születik-e, jó anya lesz-e, számíthat-e segítségre a családjától, meg tud-e majd birkózni az anyasággal járó feladatokkal, a szülői felelősséggel. Az emberben akaratlanul felmerül a gondolat, hogy elveszíti szabadságát, egy időre fel kell adnia karrierjét, és rá lesz utalva párjára az elkövetkezendő időszakban.

Rengeteget segít, ha beszélünk kételyeinkről. A kétségek megfogalmazása, már önmagában segíti a lelki felkészülést, félelmeink nagy része pedig szertefoszlik, amint bizonyosak leszünk benne, kisbabát várunk.

Gondoljuk át, ebben a pillanatban lelkiismeretesen kimondhatjuk, hogy jelenlegi életmódunk megfelelő-e, vagy van valami, amin esetlegesen alakítani érdemes. Adjunk időt magunknak, pihenjünk eleget, ne erőltessünk magunkra semmit, és hallgassunk ösztöneinkre! Ne feledjük, ami jó a kismamának, az a babának is jó!

Tartsatok velünk, kövessétek facebook oldalunkat, ha tippekkel, tanácsokkal szeretnétek gazdagodni a várandósságra felkészítő, terhesség alatti és a szülés utáni mozgással kapcsolatos témaköröket illetően:https://www.facebook.com/mozgasvarandosan/

Mindenkinek jó felkészülést és örömteli babavárást kívánok!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő gyógytornászát, Simányi-Végh Nikola tanácsait olvashattátok.

Tovább →

Tendinitis - az íngyulladásról érthetően

2017. 12. 20.

Az ember izmai inakon keresztül kapcsolódnak a csontokhoz és mozdítják el azokat. Az inak rendkívül nagy szakítószilárdságú szövetek, melyeknek sokszor extrém terhelést kell elviselniük. Amennyiben egy ín sokszor van kitéve túlzott igénybevételnek, íngyulladás, azaz latinul tendinitis alakulhat ki. ​​Tilly Tamás gyógytornászunk írja le, mit érdemes tudni erről a témáról.

Tovább →