Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Hátfájás

Hátfájás

szerző Marketing BMM | 2022.07.20.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Az emberek több mint háromnegyedénél jelentkezik hátfájdalom az élete során hosszabb-rövidebb időre. A hátfájás hátterében számtalan különféle ok állhat, az egészen banálistól kezdve a súlyosabb betegségekig. Bármi is okozza a tünetet, az megnehezíti a mindennapokat, és nagyban rontja az életminőséget. Nincs semmi ok arra, hogy bárki is hozzászokjon a hátfájdalomhoz, mivel mindig van mód annak enyhítésére vagy akár megszüntetésére. Milyen tünetekkel jelentkezik a hátfájás? Milyen okok húzódnak meg leggyakrabban a háttérben? Hogyan lehet kivizsgálni a hátfájás okát, és milyen kezelési módokkal enyhíthető?


A hátfájás tünetei, típusai

A hátfájás önmagában egy tünet, ám sokféle formában jelentkezhet. A fájdalom jellege szerint a hátfájás lehet többek között kellemetlen merevség érzet a hátizmokban, tompa fájdalom, vagy egy pontban jelentkező éles fájdalom is. A hátfájdalom jelentkezhet mozgás közben vagy pihenés közben is. A fájdalom helye szintén többféle lehet. Jelentkezhet a hát alsó részében, középen, a lapocka környékén, és a hát felső szakaszán is.

A hátfájás lehet traumatikus eredetű, ekkor okozhatja például egy elesés vagy egy baleset. A hátfájdalmat nem mindig betegség okozza, fiziológiás oka is lehet, nagyon gyakran jelentkezik például várandós nőknél. Emellett a túlzott szorongás is állhat a fájdalom hátterében. Ez annak köszönhető, hogy a feszültség hatására a hátizmok túlzottan befeszülnek.

Lehet a hátfájás oka az is, ha túl hosszú időn át vagyunk ugyanabban a pozícióban, ez napjainkban az ülőmunka elterjedtsége miatt nagyon gyakori. A helytelen testtartás miatt a gerincoszlop görbületei kiegyenesednek a nyaki és ágyeki gerinc szakaszán, a háti szakaszon pedig fokozódnak, azaz kialakul a görnyedt tartás, idővel pedig a hát púpossá válik. A deréktáji csigolyák nagy terhelésnek vannak kitéve, amely évek alatt súlyos porckorong problémák kialakulásához vezethet.

Betegségek okozta hátfájás

A hátfájdalom hátterében sok különféle elváltozás állhat. Ezek közül mutatunk be néhány gyakrabban előforduló betegséget:

Porckorongsérv (más néven gerincsérv):
A porckorongsérv egy neurológiai betegség, melynek kialakulásában közrejátszik az ülő életmód, a kényszertartásban végzett munka, illetve a hátizmok edzetlensége is. Jellemző tünetei a hátfájás mellett a végtagokba sugárzó fájdalom, az izomgyengeség, a végtagzsibbadás, súlyosabb esetben pedig végtagbénulás is jelentkezhet.

Isiász (más néven ülőidegzsába):
Isiász esetén a hátfájdalom hirtelen fellépő, éles deréktáji fájdalom formájában jelentkezik, mely gyakran kisugárzik a lábakba. A betegség 40-50 éves kor felett gyakrabban fordul elő, és szervezetünk leghosszabb perifériás idegének, az ülőidegnek (nervus ischiadicus) a becsípődése és gyulladása okozza. Az ideg becsípődésének hátterében állhat porckorongsérv, csigolyaelcsúszás vagy a csigolyák kopásos eredetű betegsége is.

Csontritkulás:
A csontritkulás éveken át nem okoz semmiféle panaszt, így mire az első tünetek jelentkeznek, már előrehaladott állapotú lehet. Ennek a gyakori anyagcsere betegségnek a lényege, hogy a csontépítő folyamatok lelassulnak, a csontok leépülése viszont felgyorsul. A csontritkulás első tünete lehet a hátfájás, de sajnos az is előfordul, hogy egy csonttörésből derül ki, hogy a csonttömeg jelentősen csökkent. A csontritkulás nőknél gyakoribb, jellemzően a változókor után fordul elő. Mivel a betegség hajlamos hosszú időn át rejtve maradni, javasolt a menopauza után néhány évenként csontsűrűség mérésre menni. Ezzel a vizsgálattal időben kiszűrhető ez a betegség, amikor még könnyebben kezelhető.

Bechterew-kór:
A csípőt és a gerincet megtámadó degeneratív ízületi gyulladás, mely idővel a gerincoszlop teljes elmerevedését okozhatja. Krónikus, gyógyíthatatlan gerincbetegségről van szó, amely súlyos hátfájást is okozhat. Élethosszig tartó kezelést igényel, amivel a betegséggel járó meszesedés folyamata lelassítható, és a hátfájdalom jelentősen csökkenthető.

Hogyan diagnosztizájuk a hátfájdalmat a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben?

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben hátfájás esetén is a cél a pontos és gyors diagnosztika, hogy mihamarabb megkezdődhessen a kezelés, és enyhülhessen a hátfájdalom.

Tudjuk, hogy a fájdalom mennyire megnehezíti a mindennapokat, ezért nagyon erős hátfájdalom esetén gyorsan, sürgős esetben akár 1 napon belül is tudunk időpontot adni szakrendeléseinkre. Az orvosi vizsgálat célja a diagnosztika, a hátfájás okának meghatározása. Ennek első lépése a kórelőzmény felvétele. Szakorvosaink részletesen meghallgatják a páciens panaszait, egyéb jelenlegi és korábbi betegségeit, és részletesen kikérdezik a munkakörülményeiről, életmódjáról is – azokra a tényezőkre fókuszálva, amelyek kapcsolatba hozhatók az egyes elváltozásokkal. Ezekkel az információkkal sok betegség kizárható, ugyanakkor felmerül egyes betegségek gyanúja.

A kórelőzmény felvételét követi a fizikális vizsgálat, amely további információkat ad a szakorvosnak, és van, hogy a hátfájdalom okának meghatározásához is elegendő. Ugyanakkor sok esetben képalkotó vizsgálatokra is szükség van. A röntgenfelvételen a csontot érintő problémák láthatók, a lágyrészek, a porckorongok, az ízületi porcok, az izmok és az inak állapotáról pedig a rétegfelvétel ad pontos információt. Esetenként a diagnózis felállításához CT vagy MR vizsgálatra is szükség lehet. Az idegi érintettség felmerülése esetén idegvezetéses neurofiziológiai vizsgálatot (EMG/ENG) is elrendelhet az orvos. Ezekkel a vizsgálatokkal felmérhető az idegkárosodás mértéke.

Hátfájás
Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Hátfájás kezelés

Orvosaink a kórelőzmény és a vizsgálatok alapján felállítják a diagnózist, és személyre szabott kezelési tervet javasolnak a hátfájdalom kezelésére. Ez sokféle lehet az adott betegség és a páciens állapotától függően. Leggyakrabban konzervatív terápiával jelentősen enyhíthető a hátfájdalom. Ilyenkor a terápia állhat többek között fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták, krémek és injekciók adásából, gyógymasszázsból, fizikoterápiás kezelésekből.

Ha a hátfájdalom oka az ülőmunka és a sok stresszből fakadó túlzott izomfeszültség, a kezelés mellett fontos az életmód megváltoztatása is. Javasolt óránként felállni az íróasztal mellől, sétálni kicsit, és megnyújtóztatni tagjainkat. Ha eddig nem tettük meg, érdemes elkezdeni rendszeresen sportolni, nagyon jót tesz például az úszás. Emellett javasolt elsajátítani valamilyen relaxációs technikát, és rendszeresen gyakorolni azt, hogy ezáltal is csökkenjen az izmok feszültsége, és így enyhülhessen a fájdalom.

Előrehaladott betegségeknél, és olyan esetekben, amikor a konzervatív terápia nem hoz már enyhülést, műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Magánrendelőnkben minden technológiai és szakmai feltétel adott ahhoz, hogy pácienseink megszabadulhassanak kínzó tüneteiktől.

Szakemberek, akikhez fordulhat hátfájás esetén

A hátfájdalommal küzdő, gyógyulni vágyó pácienseket nagy tudású és tapasztalt reumatológus és ortopéd orvosok és gyógytornászok várják magánrendelőnkben. Szakmájuk számukra igazi hivatás, és mindannyian küldetésüknek tekintik, hogy pácienseink minél hamarabb visszakaphassák a mozgás szabadságát, és tartósan, hosszú időre megszabaduljanak a hátfájástól.


Dr. Lacza Zsombor

Prof. Dr. Lacza Zsombor PhD

Ortopéd-traumatológus

Dr. Sonnleitner Zsolt

Dr. Sonnleitner Zsolt

Ortopéd-traumatológus

Dr. Molnár Szabplcs

Dr. Molnár Szabolcs

Ortopéd-traumatológus

Dr. Bölcsházy Zoltán

Dr. Bölcsházy Zoltán

Ortopéd-traumatológus

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő a fővárosban 5 helyszínen is várja a pácienseket, kellemes környezetben, várakozási idő nélkül!


Jelentkezzen be most ezen a telefonszámon: +36 1 44 33 433