Írta: Tilly Tamás gyógytornász

  A csontritkulás, latinul osteoporosis, időskorban jelentkező, a csontsűrűség csökkenésével és ezáltal a csontállomány gyengülésével járó betegség. Életünk során a csontszövetet folyamatosan bontják és építik újra az erre hivatott csontbontó és csontépítő sejtek, ez a törésgyógyulás feltétele is. Egészséges esetben a felépítő és lebontó folyamatok egyensúlyban vannak. Amennyiben a csontbontó osteoclastok működése túlsúlyba kerül a csontépítő osteoblastokéval szemben, a csontállomány felritkul, lyukacsossá válik (erre utal a görög „porosis” szó). A meggyengült csontszövet teherbírása, törési szilárdsága, rugalmassága csökken, mely jelentősen megnöveli a törések kockázatát és lassítja a gyógyulási folyamatot is.

  Kialakulása

  Az osteoporosis idős korban jelentkezik, nőknél kétszer gyakoribban fordul elő, mint férfiaknál. Ennek oka egyrészt a nők magasabb átlag életkora, másrészt a menopauza utáni csökkenő ösztrogéntermelés, mely gyorsítja a csontszövet bomlását.

  A csontritkulás mértékét nagyban befolyásolja az első 30 évben kifejlődött csontminőség, a csontszövetek vastagsága. Minél nagyobb a csúcscsonttömeg, annál nagyobb lesz az időskori csontsűrűség is. Részben ez az oka annak, hogy a férfiakat és a nagyobb testtömegű nőket kevésbé érinti a betegség. Mivel a terhelés a csontok adekvált ingere, a fiatalkorban végzett rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

  Az osteoporosis bizonyos életkor felett kisebb-nagyobb mértékben mindenkinél jelentkezik, lefolyását gyorsíthatják ugyanakkor bizonyos betegségek, melyek a hormonháztartásra vagy a szervezet ásványianyag-anyagcseréjére vannak kihatással. A tüneteket súlyosbíthatják a dohányzás, az alkoholizmus és stimuláns drogok használata, melyek gyorsítják a kalcium ürülését és ezáltal annak hiányát okozzák.

  Tünetek

  A csontritkulás kezdetben tünetmentes, szemmel látható elváltozások csak a betegség előrehaladott állapotában jelentkeznek. A gerinc görbületei fokozódnak, mozgásai beszűkülnek. A megváltozott statikai viszonyok és a csigolyák csökkent teherbírása következtében kompressziós csigolyatörések fordulhatnak elő. Az osteoporosisban szenvedő emberek csontjai kisebb traumák hatására is törhetnek és gyógyulásuk irama is lassabb, ezért a sérülést követő immobilizáció veszélyeinek is fokozottabban vannak kitéve.

  Diagnosztika

  A betegség diagnosztizálása csontsűrűség-méréssel történik, röntgen vagy ultrahang segítségével. Az így végzett vizsgálattal a csontok ásványianyag- és kollagéntartalma is megállapítható. Mivel a betegség korai szakaszában nem okoz tünetet, bizonyos életkor felett mindenki számára javasolt a szűrővizsgálat.

  Kezelése

  Jóllehet a csontritkulást megelőzni célszerűbb, mint kezelni, az irányelv ugyanaz. Javasolt a kalciumban gazdag ételek fogyasztása, megfelelő mennyiségű D-vitamin fogyasztása és a rendszeres testmozgás. Már kialakult, súlyos osteoporosis esetén megnő a sérülések veszélye, így a durva sportok helyett a gyógytornász vezetésével végzett mozgásterápia javasolt.

  A csontritkulásos szűrővizsgálat szükségességét reumatológus szakorvos állapíthatja meg, aki a kiértékelt vizsgálatok alapján összeállítja a megfelelő kezelési tervet.


A csontrikulás okai, kezelése

A csontrikulás okai, kezelése

 • Milyen panasza van?

  Tekintse meg a panaszokkal kapcsolatos szakmai véleményünket.

  Panaszok listája
 • Időpontfoglalás

  Jelentkezzen be konzultációra még ma és akár már holnap fogadjuk.

  Konzultáció kérése
 • Rendelési idő

  • Hétfő - Péntek
   8.00 - 20.00
  Hol vagyunk?

Kategóriák